Специјални и паралелни мотиви: И Вучић има своје британске обавјештајце

Велика Британија је посредством своје обавјештајне службе МИ6 директно укључена у распиривање тензија на Косову и Метохији и опструкцију посјете предсједника Србије Александра Вучића јужној српској покрајини, сазнају београдске „Вечерње новости“.

субота, септембар 8, 2018 / 15:03

Лист пише да су Британци остали најтврђа брана за договор о разграничењу између Срба и Албанаца, а својим агентурним радом на терену настоје да компромитују одржив споразум између двије стране за који се залаже предсједник Србије.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за „Вечерње новости“ да у опструкцији Вучићеве посјете учествују представници једне веома утицајне земље у Савјету безбједности УН, а није ријеч о САД, Русији, Француској нити Њемачкој.

„Очигледно је реч о координираној акцији која охрабрује све који су на Косову и Метохији против постизања мировног споразума“, рекао је Дачић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да Британци имају два циља, од којих је први да искористе Балкан као монету за поткусуривање са Нијемцима и да поруче да, ако им буду правили проблем око Брегзита и изласка из ЕУ, могу да запале ватру.

„Други је да они увек делују антируски, а тренутно су више проалбански настројени, чак и од Американаца“, истакао је Анђелковић.

Универзитетски професор Александар Растовић рекао је да је британски утицај заступљен још од 1837. године када су успостављени дипломатски односи са Кнежевином Србијом.

„Дипломатски представници су били и обавештајци. Разлог деловања је непрестани страх од руског утицаја“, навео је Растовић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *