Специјалне и паралелне педале

На Велики петак у Бањој Луци одвежена је прва етапа Пете међународне бициклистичке трке Бања Лука – Београд. Ова трка се бодује за ранг листу Свјетске бициклистичке уније у категорији 1,2. Звучи веома значајно и тако је и изгледало. Кроз Бању Луку се возила кружна трка па су централне градске улице биле затворене за саобраћај. […]

петак, април 22, 2011 / 22:22

На Велики петак у Бањој Луци одвежена је прва етапа Пете међународне бициклистичке трке Бања Лука – Београд.

Ова трка се бодује за ранг листу Свјетске бициклистичке уније у категорији 1,2.

Звучи веома значајно и тако је и изгледало. Кроз Бању Луку се возила кружна трка па су централне градске улице биле затворене за саобраћај.

Епицентар збивањ био је код Парка Петар Кочић, гдје је прво интонирана химна РС, “Моја Република“ , а онда су се присутнима обратили градоначелник Бање Луке, Драгољуб Давидовић и амбасадор Француске у БиХ Жил Ролан, чија жена се бавила бициклизмом, како нам је то објаснио водитељ програма на разглас.

Трка је почела око 17.00 часова, све је изгледало веома ревијално, на Старту је свирала музика, а у пратњи бициклиста ишао је један аутомобил отвореног крова у којем су се возиле веселе дјевојке, а то је због тога што је уједно организован и избор за мис.

Трка је уврштена у програм прославе Дана града, а искориштена је и за “Бициклијаду“ која је замишљена уз трку као велика промоција вожње бицикла у Бањој Луци. Како сазнајемо, бициклијада је протекла, не без тешкоћа, јер је полиција заустављала и легитимисала све бициклисте-рекреативце који нису имали прописану опрему за вожњу.

Данас је Велики Петак, а у Храму Христа Спаситеља је, тачно када и трка, почела црквена служба.

Специјалне везе на педалама

Главне спортске информације су да се трка бодује за УЦИ бодове, од којих зависи и учешће на Олимпијским играма у Лондону 2012. А бодоваће се посебно сутрашњи први дио трке, од Бање Луке до Брчког (190 км), и недељни од Бијељине до Београда (132 км).

У трци ће учествовати 125 такмичара из Аустрије, Њемачке, Хрватске, Словеније, Словачке, Чешке, Грчке, Турске, Бугарске, Румуније, Мађарске и Србије, а генерални секретар Бициклистичког савеза БиХ Тихомир Куваља најавио је јуче да ће први пут учествовати и бициклисти из Америке, Чилеа, Аргентине и Аустралије. , Караван двоточкаша ће се кретати трасом од Бање Луке, преко Прњавора, Дервенте, Модриче, Шамца, Брчког, Бијељине и Шапца, до Београда,

Према најавама, ова трка Бања Лука – Београд је једна од најзначајнијих спортских манифестација које ће се ове године одржати у БиХ, а министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић истакла је да је ова трка директно везана за специјалне везе Српске и Србије као и да је Министарство за ову трку у самом старту издвојило 10.000 КМ.

Домаћини тркесу бањолучки БСК за дио који се вози кроз Републику Српску и Бициклистички савез Србије, за етапу од Бијељине до Београда.

У свом том лирском паралелизму – Фронталу је било препрозаично да опет једини брине о ћириличној медијској галантерији.
 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *