СПЦ одобрила аутокефалност Македонској православној цркви

Патријарх српски, господин Порфирије после данашњег богослужења у Скопљу, рекао је да је Српска православна црква одобрила аутокефалност Македонској православној Цркви – Охридског архиепископији.

уторак, 24 маја, 2022 / 19:55

Патријарх Порфирије је казао да је Сабор СПЦ једногласно донио одуку да благосиља захтјев Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, за аутокефалност.

Српски патријарх је у бесједи, после заједничке литургије у Саборном храму у Скопљу на празник Светог Ћирила и Методија, напоменуо да се неописиво радује, јер се пред нашим очима збива чудо чији смо ми дио.

"Учесници смо чуда, оно што је било раздвојено од 1967. године (када је почео раскол), Господ нас је удостојио да буде исцељено”, рекао је патријарх СПЦ.

Порфирије је рекао да зато доноси вјерницима у Македонији (није кориштено званично име Сјеверна Македонија у тексту, прим. Фронтал) радосну вијест:

"Сабор СПЦ је једногласно изишао у сусрет молби МПЦ-ОА, те Сабор наше цркве благосиља и одобрава, прихвата и признаје аутокефалност”, пренио је Порфирије, након чега је услиједио громогласни аплауз који је трајао више минута.

Такође, казао је да је Сабор ставио у дужност Синоду СПЦ и патријарху да заједно и у сарадњи са архиепископом Стефаном и Синодом МПЦ-ОА разради све техничко-оргнизационе детаље и да ће након тога услиједити црквено проглашење званичним актом.

И биће обавијештене све помјесне цркве и позване да и оне прихвате статус аутокефалност МПЦ-ОА, навео је Порфирије.

"Ми смо сигурни браћо и сестре да ће и све друге помесне православне цркве са радошћу дочекати ову вест и да ће се радовати да расте Господ наш и црква његова”, навео је Порфирије.

Све вас смјештамо у наша срца и молитве и вас молимо да нас примите, поручио је Порфирије.

"Браћо архијереји, браћо и сестре, верни народи ове предивне и благословене земље, украшене најлепшим бисерима православне духовности и светињама божијим и местима на којима смо се вековима подвижници божији молили и проливали сузе покајања за спасење света и људског рода. Радујмо се данас, јер нас је Господ погледао и јер се са нама данас радујемо читава црква, радују се и небо и земља. Радује се онда када се браћа воле, радујемо се и ми што смо после 55 година служили свету литургију, најпре у Београду, а онда и у Скопљу”.

Патријарх СПЦ је истакао је да је све од Бога који није поставио границе да се народи дијеле и буду међусобно супротстављени једни другима, већ да границе значе могућност да се сваки народ боље организује како би свој посебан печат и дарове које је од Бога добио умножавао и растао, а не да би се затворио у себе и био самозаљубљен.

"Бог је створио различитост и дао свакоме дар посебности, да би себе могао да дарује другом, као и народи дарују себе другим народима и да се уграђују у заједницу са другим народима, обогатили друге народе собом и сами били обогаћени другим народима”, навео је патријарх, пренио је Танјуг.

Такође, казао је да смо ми примили православну вјеру од наших светих предака, од Светог Ћирила и Методија, словенских апостола који су свједочили Христа, као и од Светог Климента и Наума и од Светога Саве и других.

Како је рекао Порфирије, мијењају се границе и сигурно ће се опет мијењати, али црква Христова се не мијења.

Подсјетио је да је апостол Павле говорио – молим вас браћо да међу вама не буде раздора и да будете утврђени у истој ријечи.

"Видео сам пре неки дан и видим и сада љубав у очима свих вас и видим обавезу, задатак и поруку, а то је да су ваша љубав и молитве овде, као и у Београду, помогле да се превазиђу искључења и учињено је чудо – да разумемо да смо једни и једни другима потребни, као и да не можемо једни без других. Због ваших молитви и у Београду и молитава свих светих успоставили смо јединство”, навео је Порфирије.

На крају бесједе изљубили су се патријарх Порфирије и архиепископ македонски Стефан, након чега је услиједио велики аплауз и нескривена радост вјерника.

Македонски Плус инфо преноси да је истовремено стигла вијест да је писмо за аутокефалност примљено у Цариграду и да ће 10. јуна на 50. годишњицу МПЦ представници те цркве служити заједничку литургију са у Васељенској патријаршији у Фанару.