Спасовдан: Празнује Бања Лука, Београд, Источно Ново Сарајево, Невесиње…

Град Бањалука данас обиљежава своју славу Вазнесење Господње – Спасовдан, преноси РТРС. Ове године славу Града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежиће заједно Град и Парохија бањалучка. По завршетку славског обреда, око Саборног храма, у Бањалуци биће организована Спасовданска литија. Уочи овог празника, синоћ је на платоу испред храма Христа Спаситеља […]

четвртак, јун 13, 2013 / 09:44

Град Бањалука данас обиљежава своју славу Вазнесење Господње – Спасовдан, преноси РТРС.

Ове године славу Града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежиће заједно Град и Парохија бањалучка.

По завршетку славског обреда, око Саборног храма, у Бањалуци биће организована Спасовданска литија.

Уочи овог празника, синоћ је на платоу испред храма Христа Спаситеља уприличен богат културно-умјетнички програм, у којем су наступили бројни извођачи, док је у Банском двору отворена изложба “Бањалучке приче”, аутора Томе Марића.

Спасовдан као градску славу обиљежавају и Источно Ново Сарајево и Београд.

Литију у Београду, предводиће патријарх Српске православне цркве Иринеј.

Београд је за своју славу узео Спасовдан у спомен на 1403. годину, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд престоницом Србије.

Спасовдан је у историји Србије везан и за 1349. годину, када је проглашен највећи историјско-правни документ српске средњовјековне државе Душанов законик.

Данашња форма спасовданског славског обреда у Београду уобличена је 1862. године, а после паузе од 1946. године, обновљена је 1992. године.

Празник Вазнесења Господњег или, како је у народу уобичајено Спасовдан, један је од десет празника посвећених Христу и спада у покретне празнике – увијек пада у четвртак, 40 дана послије Васкрса, а десет дана прије Духова, односно Свете Тројице.

Због обиљежавања славе града Спасовдана данас ће бити обустављен саобраћај.

Од 9.30 до 13.30 часова саобраћај ће бити обустављен у улици краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од улице Марије Бурсаћ до Алеје Светог Саве.

Регулисање и преусмјеравање саобраћаја вршиће службена лица Министарства унутрашњих послова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *