Шпански Робин Худ: Кредитом против банке

Eрик Дуран је Шпанац којег су прозвали Робин Худ , због тога што је од 39 банака извукао пола милиона евра, а све преко кредита, и подијелио их организацијама које се боре против тренутног финансијског система и естаблишмента. Кријући се више од годину дана, уз озбиљне невоље које име са судовима, он је одлучио да […]

среда, 30 априла, 2014 / 17:13

Eрик Дуран је Шпанац којег су прозвали Робин Худ , због тога што је од 39 банака извукао пола милиона евра, а све преко кредита, и подијелио их организацијама које се боре против тренутног финансијског система и естаблишмента.

Кријући се више од годину дана, уз озбиљне невоље које име са судовима, он је одлучио да прекине ћутање и јави са медијима да објасни своју визију и то како је одлучио да је спроведе у дјело.

"Схватио сам да се кредити (позајмице) мањи од 6.000 евра не региструју у банкарској бази података у Шпанији", каже он за Раша тудеј на шпанском, преко Скајпа, са неоткривене локације и открива да је то био први корак ка каснијем "стицању" богатства које му је донијело славу.

"Након што сам то схватио, почео сам подизати позајмице мало веће од 5.000 евра, акумулирајућиодређен износ. Послије тога, пребацио сам цијелу суму на један рачун, како бих могао доказати своју финансијску способност, и на основу тога почео сам да дижем веће кредите. Искористио сам и чињеницу да Шпанија не ажурира базу података мјесецима. Од децембра 2007. до јануара 2008. успио сам да подигнем толику суму новца", објаснио је Дуран.

Овај, како каже, "Анти-капиталиста" поносан је на своју акцију против банкарског система и вјерује да су оне корак који ће иницирати умрежавање између осталих анти-капиталиста и успостављања организације која би радила заједно на стварању (за сад још недефинисаног) система на који финансијски естаблишмент не би имао утицаја.

Од 2006. до 2008. године Дуран је подигао 68 комерцијалних и личних кредита од 39 банака у Шпанији и потрошио новац на активности као што су финансирање конференција против капитализма и разних активиста, а такође куповао је и донирао опрему алтернативним медијима.

"Желимо да створима другачији свијет, са нашим сопственим правилима и принципима", каже он и додаје да је од почетка знао за чињеницу да ове аткивности могу резултовати судским гоњењем.

Након што је провео два мјесеца у протвору, Дуран је ослобођен након полагања кауције од 50 хиљада евра, и требао је да се суочи са суђењем. Ипак, одлучио је да нестане радије него да се суочи са казном од осам година иза решетака.

"Нисам имао разлога да се појавим на процесу. Суду сам презентовао 30 докумената и доказа који су ми ишли у прилог, али су их све одбацили. На крају крајева, за суђење сам сазнао само три недеље раније, умјесто четири мјесеца унапријед, како би требало да буде".

Дуран сада наставља рад са своје скривене локације, а садашњи пројекат је развој транснационалне иницијативе која ставља акценат на развој и управљање, као и на умрежавање и рјешавање проблема и одвијање процеса без уплитања банака и осталих врста регулације.

"Од људи, за људе", каже Дуран.0 КОМЕНТАРА