Шпанија: Тежак пораз социјалиста на локалу

Владајућа Социјалистичка партија у Шпанији претрпила је тежак пораз на данашњим локалним изборима у Шпанији, у јеку масовних протеста грађана због високе незапослености. На основу 98,21 одсто пребројаних гласова, опозициона конзервативна Народна партија је освојила 37,58, а Социјалисти само 27,81 одсто гласова, пренио је АФП. Социјалисти су изгубили своја историјска упоришта, Севиљу, као и Барселону, […]

понедељак, 23 маја, 2011 / 12:24

Владајућа Социјалистичка партија у Шпанији претрпила је тежак пораз на данашњим локалним изборима у Шпанији, у јеку масовних протеста грађана због високе незапослености.

На основу 98,21 одсто пребројаних гласова, опозициона конзервативна Народна партија је освојила 37,58, а Социјалисти само 27,81 одсто гласова, пренио је АФП.

Социјалисти су изгубили своја историјска упоришта, Севиљу, као и Барселону, град којим су управљали од првих локалних избора у држави 1979, четири године после смрти генерала Франсиска Франка.

Премијер Хосе Луис Родригес Сапатеро изјавио је на конференцији за новинаре да резултати избора показују да је Социјалистичка партија очигледно изгубила данашње изборе, што је приписао економској кризи протекле три године.

„Она је уништила на хиљаде радних мјеста. То је криза која је имала дубок ефекат на морал грађана. Знам да се многи Шпанци суочавају са великим тешкоћама и брину за своју будућност. Данас су они, без сумње, изразили своје незадовољство”, казао је Сапатеро.

Шпански премијер је, међутим, одбио да коментарише одржавање пријевремених избора, уз обећање да ће наставити са реформама за обнову економије и повећање запослености до краја свог мандата.

Општи избори у Шпанији треба да буду одржани 2012. године.

Више од 34 милиона Шпанаца са правом гласа данас је бирало 8.116 градоначелника, 68.400 градских одборника и 824 посланика регионалних парламената у 13 од 17 региона.

Истраживања уочи избора показала су пад подршке владајућој Социјалистичкој партији премијера Хосеа Луиса Сапатера због незадовољства начином на који влада рјешава економску кризу и оштрих мјера штедње.

Протести, на којима су учествовале десетине хиљада људи, организовани су у Барселони, Валенсији, Сарагоси и Палма де Мајорци, али је највећи број окупљених забиљежен у престоници Мадриду.Оставите одговор