Шпанија: Обустављено исељавање због неплаћених хипотека

Шпанска банка из Баскије обуставила је исељавања власника некретнина који не могу да плаћају хипотеке, након што се једна жена бацила у смрт кроз прозор уочи доласка извршитеља, што је изазвало уличне протесте. Одлука баскијске Кусабанке је без преседана у Шпанији, земљи у којој се 2008. године догодио крах тржишта некретнина, који је погодио и […]

недеља, новембар 11, 2012 / 12:32

Шпанска банка из Баскије обуставила је исељавања власника некретнина који не могу да плаћају хипотеке, након што се једна жена бацила у смрт кроз прозор уочи доласка извршитеља, што је изазвало уличне протесте.

Одлука баскијске Кусабанке је без преседана у Шпанији, земљи у којој се 2008. године догодио крах тржишта некретнина, који је погодио и банке и власнике.

У посљедњих 15 дана догодила су се два самоубиства финансијски уништених клијената који су били суочени са присилним исељавањем из својих домова.

Премијер Маријано Рахој обећао је да ће сљедеће седмице опозиционим социјалистима понудути приједлоге за ублажавање притиска на власнике некретнина.

„Предсједник Кутсабанке Марио Фернандез одлучио је да ова институција треба одмах да обустави процедуре исељавања повезане са хипотекама, док не буду познате нове регулативе“, саопштила је ова банка.

Суспензија се односи само на зајмове повезане са примарним некретнинама грађана, пренио је АФП.

У петак је бивша социјалистичка политичарка Амаја Егана /53/ извршила самоубиство скоком кроз прозор свог стана пошто су извршитељи жељели да је иселе, саопштила је баксијска полиција.

Прије 15 дана, 53-годишњи Хозе Луис Доминго објесио се када су извршитељи дошли да га иселе из његовог дома у јужном граду Гранади.

Неколико стотина људи демонстрирало је у Мадриду и Баскији послије ових догађаја. Транспарент са поруком „кредитна превара“ постављен је недалеко од банке Каха Мадрид, испред које власници некретнина који су се нашли у финансијским проблемима кампују од 22. октобра

Премијер Рахој покушаће да са банкама постигне договор о новом коду понашања и рефинансирању дугова клијената како би они могли да остану у својим домовима.Оставите одговор