Шпанија и Португал траже помоћ од бивших колoнија

Шпанија и Португалија позивају своје некадашље колоније да их спашавају од економске пропасти! Тако нешто још није виђено на годишњим иберо-америчким самитима. Краљ Шпаније Хуан Карлос Први, премијер Шпаније Мариано Рахој, предсједник Португалије Анибал Силва и предсједник Европске комисије Мануел Барозо позвали су бивше колоније да спашавају своје бивше "господаре. На 22. самиту шефова држава […]

понедељак, 19 новембра, 2012 / 09:50

Шпанија и Португалија позивају своје некадашље колоније да их спашавају од економске пропасти!

Тако нешто још није виђено на годишњим иберо-америчким самитима. Краљ Шпаније Хуан Карлос Први, премијер Шпаније Мариано Рахој, предсједник Португалије Анибал Силва и предсједник Европске комисије Мануел Барозо позвали су бивше колоније да спашавају своје бивше "господаре.

На 22. самиту шефова држава и министара иностраних послова Јужне и Централне Америке, Шпаније, Португалије и Андоре у шпанском Кадизу протекао је у захтјевима да се прошири трговинско-економска сарадња.

Тоналитет сусрета одредио је шпански монарх ко је рекао да проширена економска сарадња може да да знатан подстрек економском расту у Европи.

Премијер Мариано Рахој био је још отворенији. Потребно је више Латинске Америке у Европи и у Шпанији – изјавио је он и додао да је то најефикаснији рецепт за лијечење свих финансијских и економских болести Европе.

Предсједник Португала Анибал Силва пропагирао иберо-америчку сарадњу као инвестицију у будућност.

У то да су им економије болесне представници Европе уцјерили су се још првих часова своје посјете. Широм Европе, од Париза до Рима и од Атине до Мадрида и Лисабона одржане су акције више хиљада људи против мјера строге буџетске штедње и смањења плата у земљама ЕУ.

Мадрид и Лисабон могу да се надају помоћи својих "рођака" преко океана. Европска криза није обухватила Латинску Америку – наводе експерти.

Шпанија и Португалија су у веома озбиљној финансијској и економској кризи. Оне рачунају да у Латинској Америци постоје организације, фирме или владе, које су у стању да инвестирају у економију Шпаније и Португалије.

За то постоје услови, јер се Латинска Америка развија добро и стабилно.

Ипак, без обзира на "сродство" и давне везе, Латинска Америка можда није спремна да "загрли" своје старије иберијске рођаке.

Можда ће у Шпанији учествовати са незнатним дијелом капитала. У Шпанији је данас веома озбиљна банкарска криза. Санација банака захтијева велике износе. Ситуација је у Европи озбиљна. Биће тешко привући приватне капитале у великом обиму – напомињу економски аналитичари.

Шпанија и Португалија су на рубу банкрота. И Мадрид, и Лисабон смањују буџетске ставке и повећавају порезе.

У Јужној и Централној Америци, нарочито у Бразилу, Колумбији, Чилеу биљежи се стабилно повећавање бруто-домаћег производа. Према прогнозама, 2013. године економски раст на латиноамеричком континенту износиће у просјеку четири одсто.

Сљедећи самит биће одржан 2013. године у Панами. Вјероватно ће тада бити јасно хоће ли у Европи "бити више Латинске Америке" – напомињу медији.0 КОМЕНТАРА