Шпанија дозволила извођење химне и истицање заставе тзв. Косова

Влада Шпаније дозволиће истицање заставе и интонирање химне косовској фудбалској селекцији на мечу квалификација за Свјетско првенство у Катару 2022. године против шпанске репрезентације, преноси шпански лист Конфиденсијал.

петак, 12 марта, 2021 / 18:56

Утакмица између два тима на програму је 31. марта у Севиљи, а првобитно је било саопштено да ће се меч одиграти без обиљежја тзв. Косова, чију једнострано проглашену независност Шпанија не признаје.

"Марка" је прије неколико дана писала да гостима неће бити истакнута застава уз шпанску и без описа као пуноправне државе, као и да химна неће бити наведена као национална химна, него као музика која представља територију Косова.

"Косовски савез је пуноправни члан УЕФА и ФИФА, са истим правима и обавезама као и других 55 и 211 савеза чланова. Морамо да играмо мечеве по правилима УЕФА и ФИФА и према основним принципима спорта. Поштујемо ФС Шпаније, али нећемо прихватити било какво кршење правила, посебно наших права као нације", рекао је Адеми.

Ипак, на крају су се представници два савеза сложили да меч квалификација буде организован у складу са протоколима и правилима ФИФА и УЕФА.

Како наводи Конфиденсијал, истицање државних симбола и интонирање химне кључно је за нормализацију односа званичног Мадрида и Приштине.

Упркос чињеници што је дозвољено коришћење државних симбола тзв. Косова, министарство спољних послова наводи да то не мијења политички став Шпаније о тзв. Косову.