Шпанија активирала процес укидања аутономије Каталонији

Влада у Мадриду активирала је члан 155 Устава и предложила низ мјера за преузимање надлежности послова регионалне владе Каталоније које подразумијевају разрјешење каталонске владе и преузимање контроле над парламентом, изборима, администрацијом и медијима.

недеља, октобар 22, 2017 / 10:24

Тиме је шпанска влада преузела управљање Каталонијом, а медији преносе да је то први од корака ка укидању аутономије.

Активирање члана 155 Устава мора да одобри Сенат, горњи дом шпанског парламента, прије него што одлука ступи на снагу. Сенат ће, како је најављено, о томе гласати у петак 27. октобра.

Једна од мјера тиче се разрјешења каталонске владе. Влада у Мадриду тражи смјену предсједника каталонске владе Карлеса Пуђдамона, потпредсејдника и свих министара. Њихова мјеста ће замијенити „органима и администрацијом коју изабере или образује са том намјером“.

Премијер Маријано Рахој има овлашећења да распусти каталонски парламент и распише пријевремене регионалне изборе у Каталонији.

Лидери Каталоније придружили су се стотинама хиљада демонстраната који су на улице Барселоне изашли да би исказали масовну подршку независности тог шпанског региона, пошто је шпански премијер Рахој затражио од Сената овлашћења за распуштање каталонске владе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *