Спалио се Тибетанац, двадесети за 19 мјесеци

Један Тибетанац спалио се данас на југозападу Кине у знак протеста против кинеске власти, јавио је АФП истичући да се после овог инцидента број Тибетанаца који су се спалили у последњих 19 мјесеци, попео на 20. О најновијем самоспаљивању јавила је организација за заштиту људских права Међународна кампања за Тибет са сједиштем у Лондону, пренио […]

среда, 8 фебруара, 2012 / 19:13

Један Тибетанац спалио се данас на југозападу Кине у знак протеста против кинеске власти, јавио је АФП истичући да се после овог инцидента број Тибетанаца који су се спалили у последњих 19 мјесеци, попео на 20.

О најновијем самоспаљивању јавила је организација за заштиту људских права Међународна кампања за Тибет са сједиштем у Лондону, пренио је АФП.

Тих 20 људи се спалило због, како су сматрали, репресивне политике кинеских власти према Тибетанцима. Поред тога, ти Тибетанци, прије него што су се спалили, тражили су слободу за Тибет и повратак тибетанског будистичког духовног вође далај ламе из егзила.

Кинеске власти самоспаљивање сматрају малим, али дестабилизујућим изазовом за њихову регионалну политику захваљујући којој су, како тврде, Тибетанци ослобођени сиромаштва и ропства.0 КОМЕНТАРА