Шовинистичко гласило Кликс поново шири лажи: У Јасеновцу су убијани само Роми, а не Срби

Први дио наслова је ништа ново. У другом је само домет безочности лагања које долазе из Ефбиха. Портал Кликс, мјесто гдје се окупљају и мржњу према Србима шире исламски фундаменталисти, бошњачки шовинисти и оправдавачи тероризма, поставило је нову љествицу у безочности лагања. На овом самозваном медију објављен је текст под насловом На путу према логору […]

среда, 6 маја, 2015 / 15:24

Први дио наслова је ништа ново. У другом је само домет безочности лагања које долазе из Ефбиха.

Портал Кликс, мјесто гдје се окупљају и мржњу према Србима шире исламски фундаменталисти, бошњачки шовинисти и оправдавачи тероризма, поставило је нову љествицу у безочности лагања.

На овом самозваном медију објављен је текст под насловом На путу према логору Јасеновац настала је једна од најпознатијих ромских пјесама, потпуно је изокренута прича која освјетљава заташкану истину о злочину који се током другог свјетског рата збио у Сарајеву.

Наиме, редакција која дозвољава ширење мржње, најчешће кроз коментаре, али често и кроз објављивање хушкачких и шовинистичких вијести, сачинила је текст на основу наше приче о настанку пјесме Ђурђевдан, у којој је представила да су у возу за Јасеновац били Роми, те да је ту настала ромска пјесма Едерлези!?

Jedan od mnogobrojnih vozova koji su prevozili Rome i druge prema logoru Jasenovac iz Sarajeva je krenuo u proljeće 1942.

Na putu prema kazamatu, zatočenici u vagonima bez hrane i vode počeli su padati u krize zbog straha i neizvjesnosti. U općem haosu jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske "Sloge", u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, svojim izvježbanim i smjelim baritonom iz srca i duše prvi put je zapjevao "Ederlezi".

Апологете и промотери злочина масакрирају истину

Господо лажови, празници Ђурђевдан и Едерлези немају ништа заједничко, осим истог датума. Исто тако, пјесме Едерлези и Ђурђевдан немају ништа заједничко, осим мелодије, коју је повезао сарајевски кантаутор Бреговић. Његове двије пјесме испод којих се потписује, Ђурђевдан и Едерлези, спаја иста мелодија, али ни сличан текст.

У возу који је превозио Србе из Сарајева према Јасеновцу настале су РИЈЕЧИ пјесме Ђурђевдан, а лочично је да нико не зна којом мелодијом је отпјевана. Или је пјесма у неком облику постојала, али је тог дана бесповратно добила друго значење. Пјесма Едерлези вјероватно је много старија, и пјева о прослави Ромског празника, а у пјесми се говори о игрању кола са пријатељима и родитељима, о прослављању празника, клању јагњета…

Два су темеља на којима се жели поставити ова лаж. Један је да Срби нису уопште убијани (сачекаћемо хрватски филм о Јасеновцу у коме су главне жртве тог логора Јевреји) а други је она расистичка конструкција која се у Сарајеву испотиха и сладострасно изговара, како су Срби увијек неки цигани, власи, турци, или шта све машта не допусти.

Дакле, порука сарајвским шовинистима: 42. у Сарајеву је убијено највише Срба, јер је њих највише и било у том граду и околини. Остале, међу којима су били Јевреји, Роми, муслимани који се нису слагали са новим нацистичким режимом, можете ставити под "и други". Од крваве историје тог града не можете побјећи лажима. Признајте, биће вам лакше.0 КОМЕНТАРА