Соренсен: Инцко је задужен за Дејтон, а ја за ЕУ

Нови шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је да ће се шеф ОХР-а Валентин Инцко питати за све што се тиче Дејтона, а он за све што се тиче ЕУ, те да не види како би уопште могли да дођу у неспоразум, јавља дописник Срне из Брисела. Соренсен је рекао да су у […]

четвртак, 1 септембра, 2011 / 13:21

Нови шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је да ће се шеф ОХР-а Валентин Инцко питати за све што се тиче Дејтона, а он за све што се тиче ЕУ, те да не види како би уопште могли да дођу у неспоразум, јавља дописник Срне из Брисела.

Соренсен је рекао да су у БиХ неопходне одређене промјене и да оно што ће он радити јесте поглед у будућност, не у прошлост.

"Дејтон је ствар прошлости. Он је био неопходан и био је споразум оних околности. Али, неке ствари су се промијениле, протекло је вријеме, чак и људи су се промијенили. Зато су неке промјене неопходне", рекао је Соренсен јуче на затвореном састанку Спољнополитичког одбора Европског парламента.

Како сазнаје Срна од европаралемнтарца који је био на састанку, Соренсен је и раније имао консултације са члановима Европског парламента који су прољетос били у посјети Сарајеву и Бањалуци, и који су га упознали о специфичностима интереса три народа у БиХ и ставу да у БиХ не може много да се постигне принудом.

Они су пренијели Соренсену да има појединаца, како у Сарајеву, тако и у Бањалуци, који могу мирно и сталожено да објасне ставове које заступа њихова заједница, те описали неколико личности које би могле да фигурирају за највише функције у држави.

Тако су Соренсену изнијели утисак да предсједник Републике Српске Милорад Додик "није изван простора за договор и може да буде конструктиван партнер".

Позитивно изненађење европараламентарци доживјели су у Бањалуци, гдје су им проблеми презентовани на начин да су освијетљени дијелови којих раније нису били свјесни – каже Срнин извор.

Оцијенили су да рационалних људи има у новом сазиву Народне скупштине, а посебно су као такву личност истакли Игора Радојчића.

Европарламентарци су рекли Соренсену да у све три националне заједнице у БиХ свакако има оних на које БиХ може да се ослони у наредном периоду, који би требало да буде обиљежен озбиљнијим путем према ЕУ.Оставите одговор