Шопен у Београду: Боље пољским да су писали на плакату

Од 7. до 13. маја 2018. године одржаће се интернационални, седми по реду, Београдски Шопен фест у организацији Амбасаде Републике Пољске у Србији и умјетничког удружења „Креартива“ из Београда. Ово удружење латиницу доживљава као први избор.

субота, 5 маја, 2018 / 17:08

Ови нису, и видјећете то на плакату, они који иду само у наш таг Латиничење. Ови пишу Пољаке и друге странце како се изговарају, све по Вуку латиницом, али просто Шопен сам мора бити Цхопин, па то ти је. Мора. И то само ту. У свему другом, ово је изравно за таг Азбукоубиство. То је ниво културне самопоузданости, а још више личних и колективних опредјељења музичке и друге умјетничке касте у Београду. Као и у Бањој Луци самој.

Додуше, наши мудријаши (рецимо на Данима Говернмент ЕС Милосхевицха) у схватању језика су дошли до праксе да ако је неко Енглез, или Индијац, или било шта страног поријекла, макар и бугарски, да је наш језик немузикалан довољно да те узвишене појмове забиљежи у кајданци азбуком. У Београду, осим насловног Цхопина, касније сасвим нормално користе „Како се слуша Шопен“, Мајкл Лесли пише (ми би рекли Лезли, као Егзит), Шопен кафе, Шопенијада на Фејсбуку, али обавезно исто латиницом. Цхопин мора да пише у имену манифестације, али касније може и обични српски Шопен…

Ником није онда јасно чему Цхопен?

Било би, заиста, боље, аутентичније, тачније, а и умјетнички изазовније да су користили пољски језик на плакату. Културу Србије и Српске, свеједно контролишу стране амбасаде и још више се извана постављају критеријуми успјешности. Искреније на крају крајева.

Будући да је студент из класе једног од фронталових аутора, Арсена Чаркића, учесник на овом дешавању, саопштење нам је, на азбуци и са Бањом Луком као једном рјечју, стигло посредством Тијане Кецмановић из представништва Српске у Београду.

Арсенов Славиша Ђурић

Београдски Шопен фест 2018 је међународна културно-образовна музичка манифестација у славу Фредерика Шопена, једног од највећих композитора и пијаниста свих времена, а ове године Фестивал је и дио прославе 100. годишњице независности Републике Пољске.

Током седам дана, Фестивал ће београдској публици представити младе пијанисте, професоре, предаваче и еминентне госте из Србије, Републике Српске, региона и иностранства.

Ове године у оквиру фестивалског програма „Фест гости“, који ће бити одржан 12. маја у свечаној сали Музичке школе „Станковић“, представиће се Славиша Ђурић из Добоја, студент Академије умјетности у Бањалуци у класи проф. Арсена Чаркића.

Представништво Републике Српске у Србији од 2012. године помаже учешће ученика и студената клавира из Републике Српске и реализацију манифестације у Шопенову част, тако да је подршка Београдском Шопен фесту постала стална програмска активност Представништва.4 КОМЕНТАРА

  1. Већина уметника су жидови, њихов омиљени „спорт“, нарочито скрипач или виолина на сербском или „канар“ на хибру.
    Но, погледајте лого једног од организатора „пиано ланд“ и видећете стилизацију кукастог крста. Ко неће да види- правац офталмологу или оптичару. (http://www.pianoland.rs/)

  2. Frédéric François Chopin, to je njegovo Ime. On se slusa, kupite karte za koncert, uzivajte u mazurkas, waltzes, nocturnes, polonaises, études, impromptus, scherzos, preludes and sonatas. Vase isprane mozgove ostavite napolju zajedno sa prljavim ustima. Obavezno se okupati i ako je moguce oprati zube. Sedite i dopustite da taj prekrasni zvuk ispuni vasa srca i mozda ce u vasim zivotima zavladati mir Boziji koji prevazilazi svaki um.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *