Сомалији пријети епидемија Колере

Званичници Свјетске здравствене организације (СЗО) упозорили су данас да епидемија колере пријети глађу захваћеној Сомалији, пошто лоши санитарни услови и прљава вода погодују ширењу ове болести. Званичници наводе да су у Сомалији до сада забиљежена 4 272 случаја акутне дијареје, која је важан индикатор колере, што је повећање за 11 одсто у односу на прошлу […]

петак, 12 августа, 2011 / 20:16

Званичници Свјетске здравствене организације (СЗО) упозорили су данас да епидемија колере пријети глађу захваћеној Сомалији, пошто лоши санитарни услови и прљава вода погодују ширењу ове болести.

Званичници наводе да су у Сомалији до сада забиљежена 4 272 случаја акутне дијареје, која је важан индикатор колере, што је повећање за 11 одсто у односу на прошлу седмицу.

Савјетник СЗО за јавно здравље доктор Мјакл Јао рекао је новинарима у Женеви да је до сада потврђено 18 случајева колере у Сомалији, на основу 30 лабораторијских узорака узетих ових дана од људи у главном граду Могадишу, преноси АП.

Он је додао да је до сада било 181 смртних случајева повезаних са акутном дијарејом.

САД процјењују да су суша и глад до сада убиле више од 29 000 дјеце млађе од пет година. Милиони људи у Сомалији су изгладњели у вријеме највеће суше у региону у посљедњих 60 година.