Сомалија: Отмица министарке за права жена

Исламистички побуњеници отели су новоименовану министарку за права жена Ашу Осман Акил на око 20 километара од Могадиша непосредно након њеног именовања на ту функцију, пише британски дневник "Дејли телеграф". Акилова је отета у области коју под контролом држе милитанти из организације "Ал шебаб" непосредно након што је именован састав нове владе. "Аша је тренутно […]

петак, 22 јула, 2011 / 09:18

Исламистички побуњеници отели су новоименовану министарку за права жена Ашу Осман Акил на око 20 километара од Могадиша непосредно након њеног именовања на ту функцију, пише британски дневник "Дејли телеграф".

Акилова је отета у области коју под контролом држе милитанти из организације "Ал шебаб" непосредно након што је именован састав нове владе.

"Аша је тренутно у рукама исламиста. Она им је рекла да је сазнала за њено именовање и да није контактирала владу те да није ни прихватила функцију", рекао је један од њених рођака, који није желио да буде именован из бојазни од репресалија милитаната.

Побуњеници и влада нису коментарисали медијске извјештаје о отмици Акилове.

Министри из владе су честа мета милитаната из "Ал шебаба". Током протеклог мјесеца у самобулачком нападу, за који је одговорност преузела ова организација, убијен је министар унутрашњих послова Абди Шакур шеик Хасан.

Сомалија нема ефикасну централну владу од 1991. године када је са власти свргнут диктатор Мухамед Сијад Баре.

УН су средином седмице прогласиле стање глади у појединим дијеловима Сомалије и неколико аналитичара за катастрофу окривљује непрестане сукобе у тој земљи.