Сомалија: Двије седмице сукоба, више од 200 страдалих

МОГАДИШ – Сомалијски министар за хуманитарна питања Мухамед Ибрахим Гарвејне рекао је данас да је током више од двије седмице сукоба провладиних снага и побуњеника у Могадишу страдало више од 200 лица, а 708 је рањено. "Према нашим подацима у сукобима је до сада страдало 208 лица док је више од 700 рањено. Више од […]

понедељак, 25 маја, 2009 / 11:00

МОГАДИШ – Сомалијски министар за хуманитарна питања Мухамед Ибрахим Гарвејне рекао је данас да је током више од двије седмице сукоба провладиних снага и побуњеника у Могадишу страдало више од 200 лица, а 708 је рањено.

"Према нашим подацима у сукобима је до сада страдало 208 лица док је више од 700 рањено. Више од 80 одсто погинулих и рањених су цивили затечени у унакрсној ватри", рекао је министар Гарвејне на конференцији за новинаре.

Посљедња рунда сукоба у сомалијској пријестоници почела је 7. маја када су радикалне исламистичке групе покренуле офанзиву с циљем свргавања предсједника Шарифа Шеика Ахмеда.

Шариф и неколико министара блокирани су у неколико дана у предсједничком комплексу са веома малом ватреном моћи да би одбили нападе побуњеника док се на улазу налазе мировне снаге Афричке уније /АУ/.

Док су двије највеће побуњеничке групе Шебаб и Хезб ал Исламија прибјегле герилској тактици уличних борби припадници мировних снага АУ са својих утврђених положаја отварају артиљеријску ватру.

Сомалијски министар је додао да је због сукоба расељено 8 367 породица и да су изван Могадиша успостављени привремени кампови.

Током викенда УН су саопштиле да је због борби расељено 57 000 лица.Оставите одговор