Соларни авион летио седам дана

Авион британске производње на соларни погон оборио је рекорд у непрекидном лету за летјелице без посаде, пошто је провео у ваздуху више од седам дана. Авион по имену "Зефир" полетио је уз базе америчке војске у Аризони прошлог петка и још је у ваздуху. Његов непрекидни лет дању и ноћу значи да је премашио досадашњи […]

петак, 16 јула, 2010 / 17:57

Авион британске производње на соларни погон оборио је рекорд у непрекидном лету за летјелице без посаде, пошто је провео у ваздуху више од седам дана.

Авион по имену "Зефир" полетио је уз базе америчке војске у Аризони прошлог петка и још је у ваздуху.

Његов непрекидни лет дању и ноћу значи да је премашио досадашњи званични рекорд за више од пет пута.

Авион је развила војно-истраживачка компанија "Кинетик". Вођа пројекта Џон Солмарш, изјавио је да ће "Зефир" бити призремљен послије непрекидног лета од двије седмице.

Очекује се да ће беспилотне летјелице на соларни погон у будућности имати широку примјену у различитим областима.

Војска ће моћи да их користи за извиђачке акције и као комуникационе платформе. Цивилни и научни програми искористиће их за послове посматрања Земље са разних аспеката.

Ове летјелице су због специфичног погона у предности у односу на постојеће сличне апарате.

Сателити у ниским орбитама релативно брзо мијењају локације, па се губи слика са посматраног терена, док актуелне беспилотне војне летјелице морају редовно да се враћају у базе ради пуњења горивом.Оставите одговор