Шок: Жељко Комшић примио посланика из Хрватске, уз саслужење два М. Пејића

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић примио посланика у Сабору Републике Хрватске и предсједника странке Нова политика Влаху Орепића.

субота, 27 јула, 2019 / 02:29

Саговорници су разговарали о низу отворених питања између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Посебно је истакнута потреба обнове разговора између чланова Предсједништва Босне и Херцеговине, као институције са уставним овлаштењима за вођење спољне политике, и високих званичника Републике Хрватске с циљем рјешавања отворених питања двију земаља, са нагласком на рјешавање о разграничењу на мору.

Истакнута је потреба дијалога и договорног рјешавања тог, али и свих других отворених питања у односима Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Саговорници су се сложили о чињеници да је неоспорно право Републике Хрватске да изградњом Пељешког моста инфраструктурно повеже дијелове своје територије, али уз неопходност рјешења разграничења на мору између двије суверене и пријатељске државе, односно уз уважавање суверенитета и територијалног интегритета Босне и Херцеговине, тј. без угрожавања свих права која јој припадају према Конвенцији УН о праву мора.

Поред наведеног, на састанку је разговарано и о другим отвореним питањима између двије земље, као што су питање границе на ријеци Уни, кориштењa акумулације Бушког језера, питање евентуалног одлагања радиоактивног отпада уз границу Босне и Херцеговине на локацији Трговска гора у Републици Хрватској, те питање невраћене имовине Босне и Херцеговине у Републици Хрватској.

Такође, на састанку је разговарано и о НАТО перспективи Босне и Херцеговине, као и потреби сарадње на безбједносним питањима за Босну и Херцеговину и Републику Хрватску, као што је питање мигрантске кризе.

На састанку је било говора и о положају Хрвата у Босни и Херцеговини, њиховом повратку у Републику Српску, као и проблему одласка младих из Босне и Херцеговине. Разговарано је и о проблему гашења производње у комбинату "Алуминиј" у Мостару и свим посљедицама које собом носи гашење производње.

Састанку су присуствовали и предсједник Хрватског народног вијећа Босне и Херцеговине Марио Пејић и члан Управног одбора Маринко Пејић.