Шојгу: Украјинци добровољно остају у руској војсци

Сергеј Шојгу је рекао да је свим украјинским службеницима који су стационирани на Криму омогућено да се врате у матичну државу и демантовао тврдње да се руска армија лоше односи према украјинским службеницима који су остали на том полуострву. "Изјаве неких актуелних украјинских политичара о томе да наши војници наводно малтретирају украјинске колеге – сматрам […]

петак, 4 априла, 2014 / 15:51

Сергеј Шојгу је рекао да је свим украјинским службеницима који су стационирани на Криму омогућено да се врате у матичну државу и демантовао тврдње да се руска армија лоше односи према украјинским службеницима који су остали на том полуострву.

"Изјаве неких актуелних украјинских политичара о томе да наши војници наводно малтретирају украјинске колеге – сматрам неумесним и провокативним, истакао је Шојгу, а преноси Итартас.

Како је навео руски министар, у току је предаја оружја и војне технике расформираних јединица украјинске војске.

Шојгу је, такође, напоменуо да су активности Министарства одбране Русије на Криму изазване претњом по живот цивила и опасношћу да екстремисти заузму руску војну инфраструктуру.

"Последњих неколико месеци унутарполитичка ситуација у Украјини наставила је да се погоршава, а почетком марта достигла је кризну фазу. Појавила се претња по живот цивилном становништву на Криму и опасност да екстремистичке организације отму руску војну инфраструктуру", објаснио је Шојгу.

"То је од Министарства одбране захтевало одлучна дејства", нагласио је Шојгу.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Украјина мора да спроведе истинску, а не козметичку реформу устава и да докаже своју независност од Запада.

"Они се морају позабавити стварном реформом устава, а не само козметичком, али да би се то остварили мора престати мешање споља у унутрашња питања Украјине", рекао је шеф руске дипломатије на заједничкој конференцији за новинаре са осталим чланицама Заједнице независних држава, пренео је Ројтерс.

"У супротном, изгледа као да је Запад преузео улогу арбитра о судбини Украјине, док актуелне власти нису независне", оценио је Лавров.

Русија је анектирала кримско полуострво у марту, након што су становници великом већином, на референдуму, изгласали припајање Русији.

Обама одобрио зајам од милијарду долара

Амерички председник Барак Обама потписао је закон којим је предвиђена милијарда долара кредита Украјини али и директне санкције појединим личностима у Русији због припајања Крима.

Неки конгресмени траже од Обаме да предузме и друге мере, укључујући већи извоз гаса у Европу.

Обама се после потписивања закона састао са лидерима Конгреса да би им се захвалио, али је, истовремено, апеловао на њих да иду корак даље и усвоје промене у Међународном монетарном фонду.

Поручио је конгресменима да ће САД наставити да се залажу за пружање помоћи Украјини и изоловање Русије због нарушавања украјинског суверенитета, наводи АП.