Шојгу се појавио након двије седмице, за Пентагон и даље недоступан на телефон

Руски министар одбране Сергеј Шојгу први пут се појавио у јавности након дводнедељног одсуства.

субота, 26 марта, 2022 / 18:17

Руско министарство одбране објавило је видео снимак на којем се види како Шојгу предсједава састанком посвећеном руском буџету за оружје.

Снимак је без датума, али руске агенције пренијеле су да је у питању у петак када је одржан састанак Шојгуа са представницима министарства финансија.

Шојгу је на том састанку рекао да се наруџбине и снабдијевање наоружањем одвијају по плану "упркос потешкоћама са којима се Русија суочава" због међународних санкција уведених као реакција на руску офанзиву у Украјини.

Кремљ је иначе раније одбацио спекулације о здравсвеном стању Шојгуа пошто није виђен у јавности двије недеље.

"Министар одбране тренутно има много посла. За њега није баш тренутак за медијске активности", рекао је тада портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Гласноговорник Министарства одбране САД Џон Кирби изјавио је да су званичници Пентагона више пута покушавали да разговарају с руским војним врхом и да су увијек наилазили на одбијање.

"Покушали смо неколико пута, али нису се јављали. Одбили су да приме позиве”, казао је Кирби за Фокс њуз.

Потврдио је раније писање "Вашингтон поста” да су руски министар одбране Сергеј Шојгу и генерал Валериј Герасимов одбили да разговарају с шефом Пентагона Лојдом Остином и америчким генералом Марком Милијем. Ни први човјек Стејт департмента Ентони Блинкен није ступио у везу с руским министром спољним послова Сергејем Лавровом.

Кирби је казао да нису исцрпљени сви канали комуникације и да ће САД пробати да разговарају с Кремљом уз помоћ америчког амбасадора и војног аташеа у Москви. На нижим нивоима, америчка и руска војска успоставиле су везу почетком мјесеца, кад су Вашингтон и Москва отворили "врућу линију”. Циљ овог канала за комуникацију је да спријечи да рат у Украјини прерасте у шири сукоб и директан конфликт између Америке, односно Сјеверноатлантске алијансе, и Русије.