Шодер: Грчка напоље из еврозоне!

Министар финансија у њемачкој покрајини Баварској Маркус Шодер сматра да Грчка до краја године треба да изађе из еврозоне и да не треба више да добије помоћ. Шодер, који је члан Хришћанске социјалне уније (ЦСУ), рекао је да је сам евро "исправан и важан". "Међутим, када земља попут Грчке непрестано не може да врати дуговања, […]

понедељак, 6 августа, 2012 / 10:39

Министар финансија у њемачкој покрајини Баварској Маркус Шодер сматра да Грчка до краја године треба да изађе из еврозоне и да не треба више да добије помоћ.

Шодер, који је члан Хришћанске социјалне уније (ЦСУ), рекао је да је сам евро "исправан и важан".

"Међутим, када земља попут Грчке непрестано не може да врати дуговања, онда мора да напусти еврозону. Сматрам да би Грчка требала да изађе из еврозоне до краја године. Било каква нова помоћ, или било која врста олакшања услова, представљала би сасвим погрешан смјер", рекао је Шодер у интервјуу њемачком дневнику "Билд ам Зонтаг".

Шодерови коментари наишли су на критике Михаела Мејштера замјеника парламентарне групе Хришћанско демократске уније (ЦДУ) на чијем је челу канцелар Ангела Меркел.

Мејштер сматра да је слична дискусија штетна и не рјешава проблеме, преноси "Тагешпигел". Он је нагласио да одлуку о евентуалном изласку из еврозоне треба да донесе грчка влада и да је, посљедње што им је потребно, савјет из Њемачке.

Њемачки министар иностраних послова Гвидо Вестервеле, који је већ раније позвао на смиривање реторике око дужничке кризе, рекао је данас за магазин "Фокус" да "свако треба да обрати пажњу на оно шта говори и на који начин то чини."