Собрање без расправе озваничио албански језик, Груевски направио инцидент

Македонско Собрање, без расправе о 35.500 амандмана опозиције, усвојило је закон којим албански постаје други службени језик у тој држави.

среда, март 14, 2018 / 23:23

Овај закон подржала су 64 од 120 посланика у Собрању, чиме је стављена тачна на двомесечно натезање власти и опозиције око усвајања овог акта.

Собрање је средином јануара већ донијело овај закон, али је тај акт враћен у скупштинску процедуру пошто је предсједник Ђорђе Иванов одбио да га потпише.

Изгласавању Закона о језицима претходио је инцидент, пошто је доскорашњи лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски пришао столу предсједника парламента, извадио Џаферијеву картицу из система за гласање и пролио воду по столу, након чега је Џафери прогласио паузу.

Између Џаферија и Груевског стало је обезбјеђење, па је инцидент прекинут.

ВМРО-ДПМНЕ тврди да је нови закон „противуставан“, као и да „продубљује разлике у друштву на штету хомогенизације македонске заједнице“.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски најавио је да ће та опозициона странка поднијети кривичну пријаву против предсједника Собрања јер је парламент без расправе о амандманима усвојио Закон о употреби језика.

Закон о језицима, којим албански, практично, постаје други званични језик у тој земљи, био је један од кључних услова албанских партија пред формирање владајуће коалиције на чијем се челу налазе СДСМ и премијер Зоран Заев.

Током сједнице, испред Собрања протестовали су противници доношења овог закона.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *