СНСД засједа, након засједе СДА

Ствари су се у Дејтонском Франкенштајну направљеном бомбама НАТО заоштриле додатно, јер СНСД тражи сједницу НСРС, на којој би се преиспитао Закон о одбрани, ВСТС, те ПДВ.

среда, септембар 18, 2019 / 15:05

Главни одбор СНСД је усвојио 64 закључка, а од конкретних ствари, најављен је састанак са јединим стварним савезником Српске, а то ће рећи да ће у суботу, тачно у подне, све ово бити консултовано са предсједником Републике Србије, Александром Вучићем.

Такође, потврђено је да су обављени разговори са предсједником СДС, Мирком Шаровићем, те предсједником ПДП, Браниславом Бореновићем.

СНСД је одбацио декларацију коју је донијела СДА у цјелости, те је реторика први пут у историји ове странке, јавно и децидно заговаран пут ка независности Републике Српске, што је један велики еволутивни корак, без обзира што је то за сада, само мртво слово на папиру.

Прва реакција СДА: Сенад Братић поднио неопозиву оставку

Ово је сасвим сигурно продубљивање кризе коју је отпочела СДА, не само декларацијом, већ и ставовима око неформирања Савјета министара због одбијања представника Српске да наставе интеграције Дејтонске БиХ у НАТО. Зато је СДА и прва повукла потез, односно потпредсједник НСРС из реда муслимана, Сенад Братић, је по сопственим ријечима "консултујући органе странке" поднио неопозиву оставку на ту функцију.

То је, наравно, политички маневар којим се желило промптно реаговати у циљу предухитравања, јер је Игор Жунић, први човјек клуба посланика у НСРС, већ затражио његову смјену, консултујући представнике скупштинске већине. Братићева смјена је била неминовна, осим што је логична, јер су се и опозициони посланици попут Јелене Тривић изјаснили да ће гласати за његову смјену "јер су то и раније тражили".

Из СНСД је још наглашено да ће, уколико се не уваже њихови захтјеви, тражити да се пониште одлуке високих представника, те да се врате надлежности пренесене на ниво БиХ. Такође, за 10 до 15 дана се очекује сједница НСРС, те ће се потегнути и Анекс 10 Дејтонског споразума, којим се успоставља институт високог представника. Поменуто је и да ће се тражити кривична одговорност бивших високих представника, који су кршили људска права и огријешили се о домаће законе.

Уједно је изабрано и ново руководство. Предсједник се зна, док су потпредсједници Цвијановићка, Вишковић, Радојичић и Радмановић, а генерални секретар је Лука Петровић.Оставите одговор