СНСД кроз саопштење изједначава муслиманске странке и СЗП

СНСД сматра да је изјава потпредсједника ПДП-а Славише Марковића да су тајно усвојеним механизмом координације "Република Српска и кантони у Федерацији БиХ /ФБиХ/ по први пут добили прави међународни субјективитет" најбољи показатељ да између странака из такозваног Савеза за промјене и бошњачких политичких странака више не постоји ни најмања разлика. "СНСД поручује ПДП-у и свим […]

субота, фебруар 13, 2016 / 12:56

"СНСД поручује ПДП-у и свим другим странкама из такозваног Савеза за промјене да је Република Српска међународни субјективитет стекла још за вријеме грађанског рата у БиХ као учесник у међународним преговорима, а да је њен међународни субјективитет и званично потврђен потписивањем Дејтонског споразума", наводи се у саопштењу СНСД-а.

Изједначавање Републике Српске са кантонима у ФБиХ, који су само дио унутрашње структуре Федерације БиХ, скандалозно је дерогирајуће и понижавајуће за Републику Српску, али је уједно и јасан показатељ политичке платформе ПДП-а и његових коалиционих партнера, оцјењују у СНСД-у.

"СНСД јасно поручује да као што никада није, како представницима бошњачких политичких структура, тако ни разноразним недобронамјерним међународним представницима, допустио ни најмање умањење субјективитета и аутономије Републике Српске, исто неће ни онима који данас представљају највећу опасност по Српску, а то су управо представници такозваног Савеза за промјене", истиче се у саопштењу.

Да је све ово тачно, како наводе у СНСД-у, најбоље потврђује изјава Марковића да ПДП пружа пуну подршку Тужилаштву БиХ, односно институцији која од свог оснивања има само један циљ – политички прогон Срба и фалсификовање историјских чињеница о одбрамбено-отаџбинском рату.

"`Пуна подршка Тужилаштву БиХ`, а не, како желе представити, било каква политичка видовитост ПДП-а и других странака из такозваног Савеза за промјене, уједно је и једини и прави разлог због којег те странке нису смјеле, али очито ни жељеле, подржати референдум о срамном Суду и Тужилаштву БиХ", закључује се у саопштењу СНСД-а.