СНСД и ХДЗ: Ријешити предмет Сејдића и Финција

Делегације СНСД-а и ХДЗ-а БиХ сагласиле су се данас да потпуно рјешавање питања провођења одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци" омогућава кредибилну апликацију БиХ за чланство у ЕУ, изјавио је данас у Мостару предсједник СНСД-а Милорад Додик. Он је на конференцији за новинаре у Мостару истакао да СНСД има јасан […]

четвртак, 29 марта, 2012 / 18:17

Делегације СНСД-а и ХДЗ-а БиХ сагласиле су се данас да потпуно рјешавање питања провођења одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци" омогућава кредибилну апликацију БиХ за чланство у ЕУ, изјавио је данас у Мостару предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Он је на конференцији за новинаре у Мостару истакао да СНСД има јасан став у погледу отклањања дискриминаторских одредби у Уставу БиХ у смислу провођења одлуке "Сејдић и Финци".

Додик је поновио да је Република Српска привржена томе да се непосредно бира члан Предсједништва БиХ на простору Српске и да се из Устава брише ријеч Србин, а умјесто тога да пише "један", чиме би било омогућено кандидовање свима који то желе.

"Што се тиче Федерације БиХ, сматрамо да кључ треба тражити у стварању двије изборне јединице, које ће омогућити да се изаберу два члана Предсједништва БиХ из Федерације, и да то буде аутентична политичка воља људи који гласају у те двије изборне јединице", рекао је Додик.

Предсједник СНСД-а сматра да би се на тај начин трајно стабилизовали односи и послала порука која значи да народи на тим просторима бирају своје аутентичне представнике, те да у будућности то неће радити нико умјесто њих. "Позивам бошњачку политичку елиту да о томе добро промисли, јер би то био стабилизирајући фактор за БиХ", истакао је Додик.

Он је нагласио да СНСД и ХДЗ БиХ сматрају да би рјешавање провођења одлуке "Сејдић и Финци" понукало Европску комисију да БиХ одмах да стастус кандидата, а што би земљу поставило на јасан и недвосмислен пут у ЕУ.

Када је ријеч о статусу бивших припадника Оружаних снага БиХ, лидер СНСД-а је поновио да је закон који је омогућио њихово пензионисање био погрешан, те поручио да је неопходно да одговор на тај проблем да Савјет министара БиХ.

Говорећи о изборима у Мостару, Додик је навео да се СНСД залаже да у том граду буде јединствена изборна структура.

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је на конференцији за новинаре да данашњи састанак представља наставак сарадње двије странке, који је омогућио да се дефинишу питања на којима треба радити у предстојећем периоду.

"Договорено је да се настави сарадња око кључних питања која смо договорили на протеклом састанку ‘шесторке’ у Бањалуци. Једно од кључних питања, за које је остао утисак у јавности да је незавршено, јесте провођење одлуке ‘Сејдић и Финци`", рекао је Човић.

Он је изразио наду да ће се кроз билатералне састанке доћи у позицију да се до краја априла може одржати наредни састанак ‘шесторке’ у Мостару и дефинитивно заврши питање провођења одлуке "Сејдић и Финци", као што је раније окончано питање војне и државне имовине, односно буџета.

Човић је напоменуо да су договорени елементи сарадње СНСД-а и ХДЗ-а БиХ за наредне локалне изборе и, како је навео, врло важно питање за град Мостар, а то је заједничко финансирање Грађанске школе у оквиру Српске православне цркве.

На питање да ли се залажу за одгађање локалних избора, Додик и Човић су рекли да они нису ти који су покренули такву иницијативу, те додали да су обје странке сагласне да у октобру буду одржани и општи избори. /к