СНС: Референдум о граници код Брчког

Главни одбор Српске напредне странке на јучерашњој сједници одржаној у Градишци најоштрије је осудио брисање ентитетске линије у Брчком. Главни одбор СНС оцјенио је да је у питању најгрубље кршење Устава Републике Српске, и то од стране институција Републике Српске.  – Сходно томе, Главни одбор је поновио иницијативу СНС да се под хитно сазове сједница […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 21:04

Главни одбор Српске напредне странке на јучерашњој сједници одржаној у Градишци најоштрије је осудио брисање ентитетске линије у Брчком. Главни одбор СНС оцјенио је да је у питању најгрубље кршење Устава Републике Српске, и то од стране институција Републике Српске.

 – Сходно томе, Главни одбор је поновио иницијативу СНС да се под хитно сазове сједница Народне скупштине РС на којој ће се расправљати о овом чину, а на којој би се изгласала и Одлука о сазивању референдума на којем би се грађани изјаснили о питању: „Да ли подржавате одлуку Владе РС да избрише границу РС у Брчком?“.

Главни одбор СНС оцјенио да је погоршана политичка клима у РС и БиХ само одраз катастрофалне економско-социјалне ситуације која је ескалирала у посљедњих неколико мјесеци.

– Република Српска, у таквом стању ствари, може само да изгуби и њена позиција је угрожена неодговорном политиком својих власти, која је довела до тога да ће ускоро једини начин каквог-таквог функционисања система бити позамјљивање новца од ММФ-а којим ће се измиривати текуће социјалне и обавезе плаћања администрације, а услов тих позајмица биће погубни уступци власти у Српској, као што је био овај посљедњи у виду брисања границе РС у Брчком, односно њена суштинска подјела на источни и западни дио, што је очигледно најава нове уставне композиције БиХ која ће бити потпуно другачија од дејтонског уређења државне заједнице.

Због свега тога, Главни одбор СНС затражио је да се у сљедећој 2012. години истовремено одрже ванредни општи упоредо са локалним изборима. Ово је неопходно како би се грађани изјаснили да ли подржавају поменуте процесе који воде ка уставној прекомпозицији БиХ, подјели Републике Српске, односно да ли верификују досадашњу бесциљну економску политику која их је довела до просјачког штапа.

У том смислу, Главни одбор СНС одлучио је да Странка у наредном периоду интензивира комуникацију са свим политичким факторима у Републици Српској који се залажу за уставну позицију Републике Српске базирану на Дејтонском споразуму, који имају другачије виђење економске ситуације од актуелне власти и који су спремни на подузимање кључних реформи у Српској које, иако болне, једино могу да понуде излаз из амбиса у који тонемо све дубље.

Ово су три кључна принципа на којима ће СНС да заснива сарадњу са свим заинтересованим субјектима и позивамо јавност да се изјасни о њима, сопштено је данас.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *