СНП: Циљ је напад на имовину СПЦ, по цијену нових раздора

Власт у Црној Гори настоји да узме имовину и укине раније стечене статусе традиционалних цркава и вјерских заједница, саопштено је из СНП.

петак, јун 21, 2019 / 17:05

Кажу да предсједник државе Мило Ђукановић наставља са нападима на Митополију црногорско-приморску и остале епархије СПЦ у Црној Гори.

Из СНП, реагујући на посљедњи Ђукановићев интервју кажу да предсједник државе наставља са атацима на канонски признату православну цркву.

"Џаба што му је Митрополија на више него аргументован начин раскринкала намјеру. Џаба што му је народ на Тројичинданском сабору јасно поручио "даље руке од наших светиња”. Његова права намјера је јасна, атак на имовину и цркве по цијену нових раздора”, поручују из СНП.

Кажу да иза свега стоји политички циљ, а то је скретање пажње са катастрофалне друштвено-економске збиље.

"Ситуација у Црној Гори је тако доведена до апсурда. Јер се црква која је заједно са вјерним народом градила, чувала и обнављала светиње, сада напада да их је стекла на споран начин. Боље би било Ђукановићу да народу објасни и докаже поријекло своје, али и имовине блиских тајкуна које се мјери милонима, него што хоће да отима имовину канонски признате цркве”, поручују из СНП-а.

Очекивали су, кажу у СНП-у смо политику уважавања и остваривања сарадње ради општег добра.

"У том њиховом плану има много мањкавости, осветољубивости, непрецизности и тенденциозности. Како су планери овог наума мислили да присвоје црквену имовину, рецимо ону преко Таре, која до 1912. године није била у Црној Гори. Или ону у Боки, на примјер”, наводи се у саопштењу СНП-а.

Кажу и да је ријеч о још једном флагрантном кршење Устава, који децидно прописује одвојеност цркве од државе, а они не одустају да црквено укњиже као државно.

"Умјесто да мири и позива на дијалог, Ђукановић напада најпоштованију институцију у Црној Гори. Још једном упућујемо поруку властодршцима. Вријеме је да мржња стане. Она никоме није донијела ништа добро”, поручују из СНП-а.

Истичу и да је друштво уморно од подјела.

"Овакве ствари се решавају у дијалогу а озбиљни политичари разговарају, договарају се, не проглашавајући за непријатеље оне који другачије мисле од њих. Што власт то прије увиди, биће боље и за њу. Јер, ако остану овако тврдоглави, остаће им тамна мрља на образу за вијек вјекова”, поручују из СНП.Оставите одговор