14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

СНП ЦГ пријављује: Ни Савјету Европе није јасно зашто црквену имовину пребацивати на државу

У прелиминарном Нацрту постмониторинг извјештаја Савјета Европе за Црну Гору констатује да стручњаци тог тијела нијесу разумјели зашто је потребан пренос власништва са Цркве на државу, а што је једна од одредаба Закона о слободи вјероисповијести, истичу у Социјалистичкој народној партији.

среда, 19 фебруара, 2020 / 16:38

Они додају: „Сви напори ДПС и његове пропагандне машинерије, нису били довољни да увјере ни експерте Савјета Европе да је у случају усвајања Закона, власт заиста жељела да ово питање ријеши на бази равноправности, недискриминације и поштовања свих вјерских заједница“.

Како истичу, оно што је неразумљиво великом броју грађана Црне Горе, као и вјерницима који се окупљају два пута недјељно на молитвеним шетњама, ништа логичиније није ни стручњацима СЕ, који истичу да нијесу добили јасно образложење концепта „културно насљеђе“.

„Власт је, наиме, убјеђивала Венецијанску комисију да пренос имовине неће утицати на употребу имовине коју користи вјерска заједница, већ би се ове одредбе односиле само на културно насљеђе. Подсјећамо, овом непрецизном и прилично широком терминологијом, власт је покушала да оправда намјеру, која је од почетка присутна – одузимање храмова и земљишта Митрополији црногорско-приморској, како би се додијелили тзв. Црногорској православној цркви, чије је оснивање најављено у недавно усвојеном програму ДПС-а“, истичу У СНП-у.

Из Савјета Европе је наглашено, како тврде у СНП-у, да се одустало и од идеје која је својевремено помињана, да се нацрт закона подијели на два одвојена текста, како се не би одлагала примјена одредби које се односе на статус вјероисповијести, а да се питање имовине рјешава другим законским актом.

„Скупштина је, као што је познато, на предлог Владе, усвојила јединствен текст закона. Сасвим је сигурно да никакви нови потези властодржаца неће уродити плодом, јер су њихове стварне интенције схватили и грађани и међународна заједница“, поручују у СНП-у.Оставите одговор