Сњешково у доба смртоносног грипа и његова прикљученија: Дјеца до пет година не обољевају од ковида?

Фронтал.РС поздравља ДПРС и његову манифестацију, сматрајући је тренутно насушном, уз само једно мало подсјећање. Сјећате ли се када су отпочела прва затварања, те су затворени и угоститељски објекти и школе, у медијима је јавно проношена теорија по којој најновији вирус грипа Сарс-КоВ-2, "не погађа дјецу до пет година", те вртићи нису затварани?

понедељак, 14 децембра, 2020 / 14:06

Та наука, мада сви који су покупили прехладу од дјетета које су довели из вртића знају да је то бесмислица, још увијек се одржава, обзиром да се вртић, као најнеуралгичнија тачка за запослене родитеље који нигдје не могу оставити дјецу, не дира као у светињу. Измакне ли неко некоме то, макар правдајући епидемијом, урушиће се сав систем државног апарата и онако врло упитног смисла.

Надамо се да туђа затварања, као у Њемачкој, за туђи здравствени систем, као у Хрватској, туђе интересе и здравље туђих грађана као у Ефбиху, неће опет изазвати вал ненаучних потеза наших власти, те ће родитељи негдје моћи одвести дјецу да се усликају са Деда Мразом. Макар Сњешком Бијелићем на раздаљини од два метра. Да не помињемо несметан одлазак у вртић.

Налијмо несмрзавајућу расхладну течност у кола и надајмо се снијегу и топлоти ваздуха испод нуле, јер по свему ономе што су нас учили о вирусима још у основној школи, ниске температуре их убијају као и алкохол. Можда, ето то не важи данас за старије од пет година, али тако су нас учили.

Треба већ, док се будемо сликали у Сњешкову са безбједне удаљености и уз маркирану маску на лицу, да се распитамо да ли је противепидемиолошким мјерама угрожено пливање за крст на Богојављење, или неко момцима који пливају у леденим ријекама треба објаснити да се добро обуку и понесу рукавице, како се не би нахладили?

Све у свему, уз само једну малу допуну након подсјећања, дајемо изворан текст шта су то све организатори спремили и ко им је спонзор у времену када испод маске има више угљендиоксида, него осмијеха:

Сњешко Бијели, дарове дијели

Дана 15. децембра , пола часа прије извођења представе "Маша и медо", у 17,30 часова (дакле у 17:00 уз доказ тешке русофилије у Српској на шта због "Путиновог деструктивног дјеловања" морају хитно реаговати Невладинићи свих финансијских извора, прим Фронтал.РС) симболично ће бити отворено "Сњешково", децембарска манифестација, коју девети пут организује Дјечије позориште Републике Српске.

Због деликатне епидемиолошке ситуације, овогодишње "Сњешково" је осмишено као визуелно-сценографски угођај испред главног улаза у Позориште. Два велика бијела поларна медвједа, постављенa на љуљашке у шуми од јелки су ликови и јунаци који ће дочекивати малишане на улазу у Позориште, а два "жива" Сњешка Бијелића ће им пожељети добродошлицу.

И у самом Позоришту изграђена је визуелна бајка од свјетлости и украса, који ће допринијети атмосфери божићних и новогодишњих празника.

Како није могуће организовати радионице сликања, читања бајки, припрему слаткиша, школе плеса и остале садржаје који су одушевљавали дјецу ранијих година, програм овогодишњег Сњешкова су редовне представе са репертоара Дјечијег позоришта, које ће се играти четвртком, петком и суботом у 18, односно недјељом у 11 часова.

Оно што ће свакако сачувати дух ранијих манифестација у Сњешкову, то је његов главни јунак – Сњешко Бијелић, који ће послије сваке представе даривати дјецу.

Одлука да се упркос тешким околностима изазваним пандемијом вируса корона ипак изгради снијежни град, мотивисан је намјером да национални театар не изневјери малишане и њихове родитеље у мјесецу дјечијих радости. Даривање, као племенити људски чин, оно је што мора бити снага и вјера да смо заједно и у овим тешким временима.

Припремљено је много слаткиша и других поклон-изненађења, како би сви који од 15. до 30. децембра буду дошли да гледају представе радосно понесу успомене из своје куће од снова.
Партнер "Сњешкова" је МФ банка.

Захваљујући покровитељству Предсједнице Републике Српске и Владе Републике Српске дјеци ће бити приређена и поклон-књига "Медна каша грофице Берте", Александра Диме, у преводу Ранка Рисојевића.
Наиме, управо по овој бајци Александра Диме, настала је представа "Коболди", у режији Тодора Валова, чија премијера је била прошле године.

Представа "Коболди" је на репертоару 29. децембра, када ће сви посјетиоци добити по примјерак, књиге, која ће потом, као поклон Дјечијег позоришта бити дистрибуисана и у школске библиотеке.