Снимак пријетњи оголио приједорске ДНС игре

„Ја и ти имамо велики проблем… Увијек сам одрађивао кад је требало… Ко је наредио? Марко? Е, је*аћу му ја матер! Ово су дијелови телефонског разговара домаћег бизнисмена и посланика у Народној скупштини Републике Српске који је зачињен сочним псовкама, пријетњама и отвореним уцјенама.

уторак, јун 4, 2019 / 16:41

Предраг Старчевић у чијем су породичном власништву приједорске апотеке „МЕДИKУС“ пријетио је народном посланику и предсједнику Демократског народног савеза (ДНС) Душку Ивићу и Марку Павићу, јер је о његовом бизнису постављено питање у Народној скупштини РС. Ивић је питање, према сопственом признању, поставио по Павићевом наређењу, а Старчевићу поручио да „сједне са шефом па то заврши“. Ово потврђује снимак телефонског разговора који је у посједу портала КАПИТАЛ.

Снимак доказује јавну тајну о којој је мало ко спреман отворено говорити – у овој земљи спрега бизнисмена и политичара јака је док траје међусобна подршка, а уцјене и пријетње почињу кад једна страна престане са пружањем услуга и стави се на располагање конкуренцији.

Пад ДНС-а у Приједору

Предраг Старчевић је као кадар ДНС-а изабран у скупштину града Приједора на посљедњим локалним изборима који су одржани 2016. године.

Прва сцена рата почиње кад је у фебруару ове године помутио планове ДНС-у и заједно са другим одборником ДНС-а Душком Милетићем гласао против приједлога ДНС-овог градоначелника Миленка Ђаковића да се одгоди сједница Скупштине.

Био је то црвени аларм о којем су детаљно извјештавали медији, јер је најавио крај неприкосновене владавине Марка Павића у Приједору, а након претходног сукоба са деценијским коалиционим партнером Милорадом Додиком послије општих избора. То је био први пут да неко од одборника ДНС-а гласа мимо одлука Клуба одборника.

Ђаковић се није либио да за то оптужи СНСД који „дјелује на људе из разних углова, понудама и свим оним што сматрају да треба да би се промијенила скупштинска већина“.

Ту није био крај, јер Старчевић и Милетић са још два одборника ДНС-а у марту дефинитивно напуштају странку правдајући то „неслагањем са политиком руководства странке“.

Старчевић постао „криминалац“ након окретања леђа ДНС-у

Истовремено са окретањем леђа странци, из ДНС-а је осута „паљба“ на четворицу одборника.

Из те странке су тврдили да су одборници Предраг Старчевић, Душко Милетић, Желимир Кос и Горан Вучковац искључени из ДНС-а, јер су одлучили да формирају самостални клуб одборника и да дјелују мимо усаглашене политике ДНС-а.

У саопштењу од 26. марта ове године приједорски ДНС извријеђао је одборнике истичући да „су Скупштину сматрали извором прихода, а не мјестом гдје нешто треба да кажу, да се боре за опште интересе и да остану упамћени по смисленим и паметним приједлозима“.

Додали су да су поменути одборници политику подредили појединачним интересима и запошљавању брачних другова, а посебно су се осврнули на Старчевића за којег су навели да је „најдрастичнији примјер“ таквог понашања.

„Он је отишао и корак даље мијењајући политику ради опроста криминалних радњи. Неко ко се дрзне да оствари противправну имовинску корист на основу лажних рецепата и фалсификата довољно говори о себи. Још више када се зна колико је људи са здравственим проблемима, а богатити се на рачун туђе несреће ипак је дно дна“, навели су у ДНС-у.

Додали су да је Старчевић „издао ДНС и да је сада у контакту са другом партијом преко које мисли да ће бити ослобођен кривичног гоњења“.

„Одборник Старчевић је, иако је био члан ДНС-а, радио за другу партију да би на основу лажних и фалсификованих рецепата остваривао имовинску корист тако што су његове апотеке „Медикус“ примале лажне и фалсификоване рецепте и наплаћивале их од Фонда здравственог осигурања иако је знао да је то забрањено и противзаконито. Обезбиједио је преко одређених људи да се ти лажни и фалсификовани рецепти из његових апотека реализују у Фонду“, тврдили су у ДНС-у.

Оптужбе „пресељене“ на републички ниво

Очигледно незадовољни одјеком саопштења, ДНС је искористио прву идућу прилику и сједницу Народне скупштине Републике Српске да поново изнесе „сазнања“ о Старчевићу.

„Како је, господине министре, могуће да је Фонд здравства Републике Српске потписао уговор са апотеком „Медикус“ из Приједора када је утврђено да је та апотека примала лажне рецепте и када је сам Фонд здравства утврдио незаконитост у раду те апотеке“, упитао је посланик ДНС-а Душко Ивић на четвртој сједници Народне скупштине која је одржана 16. априла 2019. године.

Стварни власник здравствене установе „МЕДИKУС“ је Предраг Старчевић. У званичном регистру АПИФ-а води се да је то апотека и да има пет пословних јединица, а као оснивач регистрована је Милена Старчевић.

Након питања у Народној скупштини услиједио је телефонски позив Старчевића према Ивићу.

Транскрипт разговора
Ивић: Немој мени то, ти знаш како то иде код нас, није то моје, то знаш.

Старчевић: Стари, ја и ти имамо сад проблем.

Ивић: Немамо ја и ти проблем нити смо кад имали. Ја и ти никада проблем нисмо имали, нити имамо…

Старчевић: Имамо стари, имамо сад, слушам на дневнику српске телевизије, то није у реду од тебе, ја то нисам очекивао од тебе.

Ивић: Слушај, ти знаш да ја морам испоштовати наредбу. То знаш врло добро.

Старчевић: Ко је наредио је*ем ти младу недјељу више теби и ко теби може наређивати.

Ивић: Јеи га брацо ајд немој зајеавати, сјешћемо једном па ћеш…

Старчевић: Ко теби може наређивати?

Ивић: Је*и га, ај сад, немој, у кафани сам и ја, немој, чекај, стани, полако.

Старчевић: Немој, пази, јако сам љут, све сам добио информације. Имамо ја и ти сад проблем велики.

Ивић: Немамо ја и ти никакав проблем.

Старчевић: Имамо, велики, што се тиче мене имамо велики.

Ивић: Ти знаш с ким имаш проблем.

Старчевић: Не знам, с ким?

Ивић: Е сад, шта се правиш мутав?

Старчевић: Не правим се, иди у пику материну, немој ме зајеавати. Ти мене прозиваш на скупштини да је моја апотека…

Ивић: Не, ја тебе не, ја сам поставио питање које ми је наређено. Ти знаш да је то шеф наредио и добро знаш, шта се правиш мутав?

Старчевић: Који шеф, је*ем ти младу недјељу, теби може наредити да ти удариш на мене?

Ивић: Слушај брацо, ти знаш каква је политика.

Старчевић: Стари, ја никада не би на тебе ударио, да моји радници питају мене зашто Ивић нема више код мене, зашто Ивића, ја сам се клео у тебе, иди у пи*ку материну.

Ивић: Слушај, иди и ти у пику материну, ти знаш како то иде. Ај шта сееш јео га ти, кад сам се ја питао неке ствари ти знаш да сам ја увијек одрађивао како је требало… И сад ти мене јееш, шта мене јееш кад ме већ изјеали, немој ми још и ти сад.

Старчевић: Што ти питаш то, да мене Шеранић зове, о чему се ради.

Ивић: Па морам, је*ем те луда.

Старчевић: Јел мораш?

Ивић: Морам, да, ти знаш гдје се требаш јавити за то, сједнеш са шефом па то завршиш, што мене је*еш.

Старчевић: Ко ти је реко, слушај, Ивићу, ја нисам глуп момак.

Ивић: Ја знам да ти ниси глуп, знаш ко је наредио.

Старчевић: Ко је наредио?

Ивић: Па Марко.

Старчевић: Ко је наредио?

Ивић: Марко.

Старчевић: Јел наредио Марко?

Ивић: Јесте.

Старчевић: Е је*аћу му ја мајку.

Министарство: Нема ништа спорно у пословању ЗУ „МЕДИKУС“

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић рекао је да није обавијештен да се против здравствене установе „МЕДИKУС“ води или је окончан истражни поступак.

Старчевић и Ивић тврде да није било пријетњи, Павић без коментара

Старчевић је за казао да је постављање питања о раду његових апотека на сједници Народне скупштине покушај његове дискредитације.

„То је чиста измишљотина од стране посланика и једна врста притиска“, истакао је Старчевић.

На питање зашто се врши притисак на њега одговорио је да „осјећа да је то притисак да се направи свакаква штета коју је могуће произвести од тога – од дискредитовања личности, па до угрожавања пословних активности“.

Одговара да није имао проблема у пословању од када је напустио ДНС, те да је било „покушаја“ као што је и постављање питања од стране Ивића.

„Нема разлога да имам проблема. Послујем од 2000. године, имамо десет апотека – у Приједору, Бањалуци, Новом Граду, Козарској Дубици, запошљавам од 40 до 50 радника, број радника зависи од периода до периода“, рекао је Старчевић.

За оптужбе ДНС-а да се изласком из партије желио сачувати кривичних истрага, Старчевић каже да је то „глупост“ и да нема потребе да се сачува „јер се не води истрага“.

„Ко је тај ко се може сачувати? У ДНС-у сам од 2013. године и никаквих проблема није било са тим, како су рекли, криминалом и истрагама. Оног момента када сам напустио ДНС, онда су се они сјетили да покушају наћи нешто. То је провидна ствар, свима је јасно шта се ради“, нагласио је Старчевић.

На питање да ли је истина да је пријетио Ивићу због постављеног питања на сједници Народне скупштине, Старчевић каже да није истина.

„Ма не, ми смо ту комшије, ни говора, то што је питао је његова ствар, кога ће питати, како ће питати“, казао је Старчевић.

Посланик Ивић је казао да није још добио званичан одговор министра на посланичко питање, иако је оно стигло у Народну скупштину.

„Када видим одговор, онда ћу дати изјаву о томе, није проблем“, казао је Ивић на питање о његовим наводима изнесеним на сједници парламента о раду Старчевићевих апотека.

На питање новинара да ли му је Старчевић пријетио и да ли га је контактирао након питања у скупштини, Ивић каже да „нико ништа није пријетио, нема то везе“.

„Није, не, ма какви пријетио, што ће он пријетити, знамо се ми овако. Ништа, ништа, нећу изјаву по том питању док не видим“, рекао је Ивић и прекинуо позив.

Павић није желио ни да саслуша питање када смо му рекли да је у вези са одборницима који су напустили ДНС у Приједору.

„Хвала Вам лијепо што сте позвали“, казао је Павић и прекинуо везу.

Сукоб Милорада Додика и Марка Павића
Иако се настоји прикрити сукоб дугогодишњих коалиционих партнера СНСД-а и ДНС-а интензивиран је након општих избора одржаних у октобру 2018. године.

Лидер СНСД-а Милорад Додик, љут јер он као кандидат за Предсједништво БиХ и Жељка Цвијановић као кандидат за предсједника РС нису добили пуну подршку ДНС-оваца, тражио је од Марка Павића да се одрекне „мангупа“.

По Додику, „мангупи“ су били људи из ДНС-а који су радили за опозиционе кандидате за најважније функције.

Након што је Павић одбио да „мангупе“ макне са политичке сцене кренуло је осипање, а под палицом Недељка Чубриловића настала је нова политичка партија – ДЕМОС која је ДНС-у „узела“ четири посланика, али и многобројне општинске одборе.

Након што је ДНС ослабљен у републичком парламенту кренуо је напад СНСД-а на Приједор, најјачу базу Марка Павића.

Иступањем четворице одборника ДНС је изгубио већину, а занимљиво је да је то потврђено и смјеном предсједника Скупштине града Приједора у априлу и то дан након што је на сједници Народне скупштине РС постављено питање о Старчевићевим апотекама.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *