Снимак бијега војника из С. Кореје (ВИДЕО)

Сјевернокорејски војници стационирани у демилитаризованој зони ријетко бјеже јер се бирају по степену лојалности режиму. Но, један је пребјегао и рањен је.

среда, 22 новембра, 2017 / 15:24
Сјевернокорејски војници који чувају границу с Јужном Корејом ранили су ненаоружаног војника своје земље који је бјежао у сусједну земљу. Упркос озбиљним повредама, бјекство, које се догодило 13. новембра, било је успјешно.

Ненаоружани војник покушао је да се домогне Јужне Кореје проласком кроз дио демилитаризоване зоне која је позната под именом "Насеље примирја" јер су у њему војници из Сјеверне и Јужне Кореје међусобно удаљени свега неколико метара.

"Њујорк тајмс" пише да је војник свој бијег започео у току вјежбе коју су изводили носачи авиона америчке ратне морнарице недалеко од источне обале Јужне Кореје. Војник се возилом довезао до граничне линије, а након тога почео да трчи према југу.

Војници Сјеверне Кореје тада су на њега запуцали и ранили га у раме и лакат, наводи се у саопштењу Министарства одбране Јужне Кореје.

Након што су чули пуцњаву са сјевера, јужнокорејски војници пронашли су војника 50 метара јужно од граничног насеља Пунмуњон.

Хеликоптер УН потом је рањеног мушкарца пребацио у болницу, а неименовани званичник министарства потврдио је да сјевернокорејске и јужнокорејске оружане снаге током бијега нису размијениле ватру.

Процјењује се да је од завршетка Корејског рата до данас отприлике 30.000 људи побјегло из Сјеверне у Јужну Кореју, а подаци кажу да жене чине 70 одсто свих који су побјегли.

Бјежање преко демилитаризоване зоне је ријетко, а људи углавном бјеже преко Кине.Оставите одговор