Снима се филм о Срђану Алексићу

ТРЕБИЊЕ – Редитељ Срдан Голубовић идуће седмице, 16. фебруара, у Требињу почиње снимање новог филма „Кругови“, инспирисаног херојским чином Срђана Алексића, који је ратне 1993. године дао свој живот бранећи од пијаних резервиста суграђанина Алена Главовића. Технички дио екипе "Кругова" већ је окончао кастинг за статисте у Требињу, на који се јавило више од 300 […]

петак, фебруар 11, 2011 / 09:43

ТРЕБИЊЕ – Редитељ Срдан Голубовић идуће седмице, 16. фебруара, у Требињу почиње снимање новог филма „Кругови“, инспирисаног херојским чином Срђана Алексића, који је ратне 1993. године дао свој живот бранећи од пијаних резервиста суграђанина Алена Главовића.

Технички дио екипе "Кругова" већ је окончао кастинг за статисте у Требињу, на који се јавило више од 300 Требињаца, а у граду и околини су у току техничке припреме уочи снимања.

"У питању је прича о хуманости, праштању и души једног народа који је дуго година представљан у доста лошем светлу, а овај филм ће представити Србе као хуман народ, народ који има душу и уме да опрашта", каже директор филма "Кругови" Милан Стојановић.

Према његовим ријечима, међу познатим глумачким именима, у филму су ангажовани Александар Берчек, Небојша Глоговац, Вук Костић, хрватски глумац Леон Лучев, млада београдска глумица Христина Поповић, као и још два млада Београђанина Марко Јанкетић и Никола Ракочевић.

Стојановић говори да је технички дио екипе "Кругова" за свега два дана успио да сакупи потребан број статиста, те да су у Требињу одмах у старту добили велику помоћ за одабир локација и техничких ствари, нарочито наглашавајући помоћ требињског начелника Доброслава Ћука и владике Григорија.

Иако Стојановић о самој радњи и снимању филма није желио давати више података до доласка осталог дијела екипе, сазнали смо да су насеље Мокри долови, центар града и још неки градски локалитети мјеста на којима ће се снимати, а занимљиво је и да се на Томином брду, на путу према Херцег Новом, прави макета цркве која ће бити кориштена у сврхе снимања.

Снимања у Требињу ће трајати четири недјеље, а неки сегменти биће снимани и у Гацку, након чега се екипа сели у Њемачку, гдје ће снимање трајати још три недјеље у малом граду Хале, а онда се још двије недјеље наставља у Београду.

Комплетна слика за филм ће, како каже Стојановић, бити окончана почетком маја, а премијера, која је још неизвјесна и зависи од учешћа филма на фестивалима, могла би да буде крајем ове или почетком наредне године.

Филм "Кругови" финансиран је из филмских фондова из Њемачке, Француске, Словеније, Хрватске и Србије, а подржао га је и "Еуроимеџ" – Европски фонда за развој филма, као и Атеље при Канском фестивалу, што је, тврди Стојановић, велико признање и част за овај филм.

Многе улице у градовима већ носе називе по Срђану Алексићу, а повеље за храброст и човјечност, попут оне од Хелсиншког комитета, Раде Алексић, отац страдалог младића, чува као једну од најдражих успомена на сина.

Успомене на овог младића чувају и његови другови, чува је и Ален Главовић, коме је Срђан спасио живот, а који из далеке Шведске дође сваког љета на гроб свога друга и у посјету његовом оцу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *