Снијег погодује усјевима

Снијег, који је од синоћ покрио пољопривредна земљишта у Семберији, погодује зимским усјевима и добродошао је, поготово за пшеницу и јечам, рекао је Срни предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић. "Снијег је више него добродошао у ово доба за пшеницу и јечам, јер чува биљку и представља топлотни изолатор. Осим тога, снијег ствара влажност која […]

недеља, 9 децембра, 2012 / 12:05

Снијег, који је од синоћ покрио пољопривредна земљишта у Семберији, погодује зимским усјевима и добродошао је, поготово за пшеницу и јечам, рекао је Срни предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић.

"Снијег је више него добродошао у ово доба за пшеницу и јечам, јер чува биљку и представља топлотни изолатор. Осим тога, снијег ствара влажност која је неопходна земљишту", навео је Малетић.

Према његовим ријечима, ако сњежни прекривач достигне висину од 10 до 15 центиметара нема опасности од смрзавања биљака.

"Ако сњежни прекривач достигне 15 центиметара било какав минус не може дјеловати на биљку", рекао је Малетић.

Он је истакао да су услови за јесењу сјетву били веома добри, те да је засијано 100 одсто више пшенице него прошле године.

На подручју Семберије у јесењој сјетви засијано је укупно 16.033 хектара различитих култура, од којих је најзаступљенија пшеница на 12.850 хектара, јечам на 2.250, тритикале на 500, уљана репица на 328, зоб на 45 хектара, а крмно биље на 40. На површини од 20 хектара засијано је поврће.

"Већина пољопривредника, бар 80 одсто њих, припремило је земљиште за прољетну сјетву. Јесен је била повољна за пољопривреднике и успјели смо да обавимо најважнији дио припреме за прољетну сјетву", рекао је Малетић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *