Снијег одселио из Сибира?

Сибир је одувијек био познат као једно од најхладнијих и најсуровијих мјеста на свијету. И док се подручје Балкана ових дана "смрзава" на минусима, у Сибиру се овог децембра дешава нешто крајње чудно – температуре су у плусу и нема ни трага од снијега. Иначе, Сибир обично у ово доба године буде прекривен метрима снијега, […]

субота, 21 децембра, 2013 / 16:46

Сибир је одувијек био познат као једно од најхладнијих и најсуровијих мјеста на свијету. И док се подручје Балкана ових дана "смрзава" на минусима, у Сибиру се овог децембра дешава нешто крајње чудно – температуре су у плусу и нема ни трага од снијега.

Иначе, Сибир обично у ово доба године буде прекривен метрима снијега, а температуре редовно падају на минус 40 Целзијусових. Ипак, ове године као да је све другачије и старији становници Сибира не памте овакав децембар.

Штавише, температуре посљедњих седмица су доста изнад нуле, а једино што пада јесте киша, али и то у само неколико наврата.

Оно што је до ове године било незамисливо у децембру, дешава се сада: патке пливају ријеком Јенисеј, а трава у парковима је још зелена и многи би рекли да је прије рана јесен него децембар. О каквој се промјени ради свједочи и податак да је у овом периоду ноћна темпратура обично минус 47, док се дању попне и до идеалних минус 13. Али, ове године не само да је топло, него нема ни снијега, што заправо почиње озбиљно забрињавати становништво, које не памти овако топао децембар.

Не памте кишу у децембру: О томе свједочи и Анастасија из Краснојарска.
– Прије неколико вечери сам успављивала дјецу и одједном чујем да ми нешто удара по прозорским стаклима. Када сам погледала вани, видјела сам кишу! Кишу! Замислите кишу у Сибиру и то у децембру! Ја то не памтим – каже Анастасија.

Сергеј Счербин из сибирског града Барнаула каже да је недавно сликао ријеку Об и да многи нису могли вјеровати да је то позната ријека у децембру.
– Сви који су видјели недавно моје слике, мислили су да сам то снимио прољетос. Међутим, нисам. То су слике од прије неколико дана, на којима се види како сунце сија и као да се природа буди – каже Счербин.

Недостатак снијега није карактеристичан само за Краснојарск и Барнаул. Идентична ситуација је широм Сибира, а старији становници не знају шта се дешава. Један од њих је и Фјодор Олифиренко из Новосибирска, који је запањен.
– Не могу вјеровати да се ово дешава. Не памтим овако топао децембар. Можда је једино негдје 1963. године био децембар без снијега, али је било доста мраза и било је хладно. Али овакво вријеме, да киша пада у децембру, то још нисам доживио – зачуђен је Олифиренко.

О томе какво је вријеме свједочи и то да у региону Томска, омладина иде на купање у локалне ријеке. Иако није баш толико топло, они желе да нагласе да је ипак ријеч о необичној појави за Сибир, јер је у ово доба прошле године температура била 34 степена испод нуле.

Недавно су експерти упозорили да постоји велика опасност од утицаја климатских промјена те да би полуострво Јамал, у Сибиру могло бити потопљено, ако дође до подизања нивоа мора, а с њима и четири града. Иначе, овај регион је познат као извор енергената и ово би могло знатно да угрози цијелу економију региона.

Алексеј Кокорин, који се бави климатским промјенама, каже да ће проблем поплава прво осјетити тропске земље.
– Ако и дође до тога, најугроженији ће бити Хонгконг, Калкута и Шангај, јер ће они нестати. Када је ријеч о Русији, онда је најугроженије полустрво Јамал, али је угрожени и Санкт Петербург и Лењинградска област – каже Корокин.

Он сматра да свијет треба да се припреми за екстремне таласе топлоте, с великим сушама, те да ће ово бити изражено за 10 до 20 година. Уз пораст температуре, прво ће нестати инсекти. Што се тиче глобалног предвиђања, природне непогоде биће свакодневица, а суше и поплаве биће израженије два до три пута.
– Русија неће бити изузетак – рекао је Кокорин.

И док у Сибиру снијега нема, има га тамо гдје га скоро никад није било. Наиме, ових дана забијељело се на подручју Блиског истока и Египта.

У околини Јерусалима (Израел) пало је чак 30 центиметара снијега, а падао је и у Аману (Јордан) и Дамаску (Сирија), гдје није баш уобичајена појава. Рекордна сњежна олуја која је погодила Блиски исток створила је и велике проблеме десетинама хиљада сиријских избјеглица у Либану. У Израелу је велики број становника остао без струје, а израелска војска и полиција спасавале су хиљаде суграђана заробљених у возилима због снијега и леда. У неким дијеловима Израела нападало је готово метар снијега. Још је већа ријеткост снијег у Каиру (Египат), гдје је пао након чак 112 година.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор