Смрт Леха Качинског: Руси би испитивали Пољаке

МОСКВА – Руски истражни комитет саопштио је данас да жели да испита пољске званичнике задужене за припрему посљедњег лета предсједничког авиона који се срушио 10. априла 2010. године у близини Смоленска, на западу Русије када је погинуло свих 96 путника и чланова посаде. "Руски истражни органи уз присуство пољских тужилаца, планирају да испитају функционере задужене […]

петак, 8 априла, 2011 / 12:31

МОСКВА – Руски истражни комитет саопштио је данас да жели да испита пољске званичнике задужене за припрему посљедњег лета предсједничког авиона који се срушио 10. априла 2010. године у близини Смоленска, на западу Русије када је погинуло свих 96 путника и чланова посаде.

"Руски истражни органи уз присуство пољских тужилаца, планирају да испитају функционере задужене за организацију и припрму лета авиона са пољском делегацијом коју је предводио предсједник Лех Качински", наводи се у саопштењу руског комитета.

У саопштењу се наводи да истражни органи желе да се информишу о припремама пилота и осталих чланова посаде.

Истражни комитет, главни орган задужен за истрагу у Русију, испитаће и пољске војнике који су припремали авион и посаду "тупољева -154" прије полијетања из Варшаве.

Испитивање би требало да се обави у Пољској од 16. до 30. априла.

Ово саопштење је објављено два дана прије годишњице авионске несреће у Смоленску.

Односи између Русије и Пољске који су тек почели да се побољшавају поново су постали отежани након закључака истраге вођене у Москви а коју је Варшава оштро критиковала.

Руси су оцијенили да се несрећа догодила јер су пољски пилоти били под директним или индиректним притиском високих званичника који су по сваку цијену жељели да авион слети упркос упозорењима с контролног торња да је на аеродрому у Смоленску густа магла.

Варшава тврди да Москва прикрива грешку руских контролора лета