Шмит код својих: Комшић је као Хрват, али су га мало више изабрали муслимани

Њемачки дипломата Кристијан Шмит истакао је да је Жељко Комшић је хрватски представник у Предсједништву БиХ, али су га више бирали Бошњаци него Хрвати.

понедељак, 6 септембра, 2021 / 10:15

"Колико је систем компликован показује и чињеница да је представник Хрвата /Драган/ Човић изгубио у сучељавању с Комшићем", рекао је Шмит на скупу под називом "Евроатлантске перспективе БиХ" који је у организацији Њемачко-атлантског друштва одржан у мјесту Нојштад ан дер Ајх.

Шмит је оцијенио да се хрватски дио становништва, који је, како је истакао, додатно смањен исељавањем, осјећа недовољно представљеним у "компликованим државним структурама", пренијела је Хина.

Шмит је указао на потребу измјене Изборног закона, нагласивши да се Хрватима мора дати могућност да се осјећају заступљеним, а не да све скупа заврши неким обликом бојкота избора у октобру сљедеће године.

"Сада се поставља питање како организовати изборно право тако да се држава не подијели на три ентитета. Када би се то догодило територијални интегритет БиХ би био снажно доведен у питање", нагласио је Шмит.

Он је рекао да је од снажног исељавања највише погођен хрватски дио становништва БиХ.

"Нажалост, морамо закључити да удио Хрвата од 15 до 17 одсто у броју становника у БиХ већ одавно не одговара стварности", рекао је Шмит.