Смирила се ерупција вулкана на Исланду

Вулкан на Исланду који је изазвао проблеме у авионском саобраћају на сјеверу Европе престао је да избацује пепео, саопштили су данас британски метеоролози. Из вулкана Гримсвоту, чија је ерупција почела прије четири дана, тренутно се диже само водена пара, а ризик по авионски саобраћај убрзано опада, рекли су званичници. Јуче је на сјеверу Европе отказано […]

среда, 25 маја, 2011 / 13:53

Вулкан на Исланду који је изазвао проблеме у авионском саобраћају на сјеверу Европе престао је да избацује пепео, саопштили су данас британски метеоролози.

Из вулкана Гримсвоту, чија је ерупција почела прије четири дана, тренутно се диже само водена пара, а ризик по авионски саобраћај убрзано опада, рекли су званичници.

Јуче је на сјеверу Европе отказано око 500 авионских летова због кретања облака вулканског пепела. Саобраћај је повремено био отежан у Великој Британији, Републици Ирској, скандинавским земљама и Њемачкој.

Европска агенција за цивилни ваздушни саобраћај Евроконтрола саопштила је да се током дана очекују отказивања летова у Хамбургу и Берлину, те да би дијелови облака могли да стигну и до Пољске.

Стручњаци наводе да су честице вулканског пепела крупније него током прошлогодишње ерупције другог вулкана на Исланду и да брже падају на тло, али да у већој концентрацији могу да изазову гашење авионских мотора.