Смеће које плута Тихим океаном, веће од Европе

Пространи Велики пацифички тепих од смећа много је већи него што се раније мислило, показало је снимање из ваздуха.

среда, октобар 5, 2016 / 12:29

Пространи Велики пацифички тепих од смећа много је већи него што се раније мислило, показало је снимање из ваздуха.

Џиновска "флека" на Тихом океану покрива око 4,5 милиона километара квадратних, што је скоро половина површине САД, пише Гардијан.

Извиђање из ваздуха извела је фондација "Оцеан Цлеануп", финансирана од стране филантропа из целог света и холандске владе, која планира да до 2020. године почне са чишћењем огромне количине пластичног отпада који кружи океанима.

"Уобичајено је да се прво извиди са чиме имате посла и то је био задатак пре него што почнемо са чишћењем. Али ово што смо видели нисмо очекивали. Количина смећа нас је потпуно изненадила. Бизарно је видети толико ђубрета у ономе што би требало да буде чист океан", истиче Бојан Слат, оснивач фондације.

Центар Великог пацифичког тепиха од смећа је миран део Тихог океана, а морске струје које круже око њега доносе смеће. То узрокује акомулацију плутајућег ђубрета у великим гомилама.

Док је раније ово смеће било биоразградиво, данас се у Великом пацифичком тепиху од смећа скупљају пластика и остали неразградиви материјали, преноси РТС.

Део Великог пацифичког тепиха смећа који је сниман из ваздуха је онај од Хаваја до Калифорније. Главна концетрација покрива површину од милион квадратних километара, а периферија још 3,5 милиона километара квадратних.

Према подацима УН, Велики пацифички тепих од смећа расте таквом брзином да постаје, попут Великог кинеског зида, видљив из свемира.

Прошле године, Оцеан Цлеануп је послао 30 бродова кроз џиновску депонију како би проценили величину проблема.

Међутим, нови извиђање из ваздуха показује да су потценили размеру проблема.

Ипак, има и добрих вести.

"Већи део отпада је крупна пластика. Морамо да радимо брзо јер ће се у наредних пар деценија распасти на ниво микропластике, која касније доспева у ланац исхране", објашњава Слат.

Фондација ће пројекат чишћења почети распоређивањем прототипа џиновске "канте" у облику латиничног слова В, која ће користити морске струје да покупи ђубре.

Уколико се прототип покаже успешним, 2020. године ће у океан поставити огромну 100 километара дугачку "канту".

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *