Смањење трошкова у суду БиХ – пооштравање критеријума

Суд БиХ је ради смањења трошкова које сматра непотребним пооштрио критеријуме на основу којих се одлучује колико ће бранилаца чинити одбрану оптужених за ратне злочине. У предметима ратних злочина пред Судом БиХ извршена је провјера оправданости именовања двојице адвоката у тиму за одбрану, те одлучено да ће убудуће одбрану по службеној дужности чинити један адвокат, […]

петак, 17 јуна, 2011 / 18:22

Суд БиХ је ради смањења трошкова које сматра непотребним пооштрио критеријуме на основу којих се одлучује колико ће бранилаца чинити одбрану оптужених за ратне злочине.

У предметима ратних злочина пред Судом БиХ извршена је провјера оправданости именовања двојице адвоката у тиму за одбрану, те одлучено да ће убудуће одбрану по службеној дужности чинити један адвокат, осим ако се не ради о изузетно сложеним предметима, наводи Балканска истраживачка мрежа.

Иницијатива коју је покренула предсједник Суда БиХ Медџида Кресо није посљедица мјера штедње због неусвајања државног буџета и Одлуке о привременом финансирању институција БиХ која је на снази, већ у Суду БиХ примјећују да је присуство два браниоца "понекад неоправдано" и изазива огроман трошак.

Неке одбране оптужених за ратне злочине, које чине два браниоца по службеној дужности, негодовале су када су их судска вијећа обавијестила да се "због неусвајања буџета" долазак на рочишта може платити само једном адвокату.

Адвокати су већ најавили да убудуће неће прихватати предмете ратних злочина уколико Суд БиХ уведе праксу да оптужени могу имати само једног браниоца по службеној дужности, истичући да ће трпјети квалитет који ће одбрана моћи да пружи својим брањеницима.

Једно појављивање адвоката пред Судом БиХ, ако се ради о рочишту за одређивање притвора осумњиченом или оптуженом, кошта између 390 и 430 КМ.

Само неколико оптужених за ратне злочине плаћа адвокате, док за око стотину других држава издваја новац, којег они, како кажу, немају.

Према Закону о кривичном поступку БиХ, оптужени или осумњичени за дјело за које је запријећена казна већа од 10 година морају имати адвоката.