Смањење плата

Тамо неке 2008. године плате буџетских корисника значајно су подигнуте без реалног основа, многи су (без потребе) запослени у администрацији и "здравим" државним предузећима (ЕПРС и ЖРС), чиме су она "гушена", што је рецидив система створеног у периоду 1945-1990. година (социјално запошљавање).

недеља, 25 децембра, 2016 / 08:30

Тамо неке 2008. године плате буџетских корисника значајно су подигнуте без реалног основа, многи су (без потребе) запослени у администрацији и "здравим" државним предузећима (ЕПРС и ЖРС), чиме су она "гушена", што је рецидив система створеног у периоду 1945-1990. година (социјално запошљавање).

Пише: Дражен Милосављевић

Ако/када се приватизују, нови послодавац ће, без милости, отпустити вишак запослених. Велики број људи из мање развијених општина Републике Српске добио је посао у Бањој Луци, понуђени су им дугорочни кредити и људи су масовно куповали станове (а њихове општине остале неразвијене и губиле нејобразованије).

Почели су да живе "амерички сан". Међутим, плате су им исплаћиване тако што су им задуживана дјеца, унуци, праунуци, а да им је хипотека Република Српска. Многи нису свјесни да су живјели и живе на рачун будућих генерација. Ако бисмо претпоставили да је Република Српска приватно предузеће, онда нам је јасно да би предузеће ишло у стечај/ликвидацију.

Продајом ЕПРС, извора питке воде и обрадивог земљишта покрили бисмо тек дио дуга, који ћемо већ идуће године отплатити можда и преко милијадру КМ (само у једној години). Долар перманентно расте, премијер Србије Вучић је то навео као велики проблем за Србију, па претпостављамо да исто вриједи и за Српску. Али о томе се ћути.

Можемо и поставити питање савјетнику предсједника Додика, привреднику Маринку Умичевићу, зашто он својим радницима не исплаћује плате по 1200 КМ, колике су нпр. у просјеку у администрацији града Бања Лука. Из два разлога: први је да тако нереалне плате нису зарађене, без обзира што ти радници напорно раде, а други је тржиште рада. Ако компанија може купити/увести радника по 200 евра, зашто би га плаћала 600 евра? Прости закони понуде и потражње. Међутим, у здравству је другачија ситуација, јер најбољи кадрови одлазе у друге здравствене системе и уколико их адекватно не платимо, ми на тржишту рада не можемо добити ни мање квалитетне по нашој цијени рада у здравству.

С друге стране, у Бањи Врућици постижу се фантастични пословни резултати и послодавац је у прилици да исплати и 13. плату, што је чудо невиђено на овим просторима. Бања је одлично пословала и те плате су зарађене. Али одлично послује и ЕПРС, па се у истој радници беспотребно запошљавају и дају им се висока примања и бенефиције, умјесто да се профит стратешког предузећа улаже у електроинсталације, изградњу нових хидроелектрана и уопште за развој Српске.

За све наведено је један заједнички именилац: политичка корупција. Власт узима политичке поене давањем нереалних примања и запошљавањем ником потребних добија гласачку армију која је одржава деценијама по моделу преписаном из Црне Горе. Исто вриједи и за ниво општина, без обзира која странка држи власт. На нивоу БиХ је посебно специфична ситуација, гдје се нереално висока примања и бенифиције користе како би се вјештачки одржало нешто што пријети да прсне, за шта су најодговорнији странци ("даћемо им паре, а за добре паре они ће да воле БиХ").

И на крају долазимо до закључка да смо заборавили ону народну да се "требамо покрити колики нам је јорган", да плате 2007-2008. нису ни требале бити подигнуте, а кад већ јесу давно их је требало смањити и окренути се стварању, изградњи државе благостања у којој би једним поштеним односом према јавним средствима за неколико година плате на реалној основи подигли на још већи ниво, из новца који смо зарадили. Дакле, одлука власти је исправна, али непоштена, јер су ти људи подизали кредите мислећи да имају дугорочну сигурност сталног запослења на државним јаслама и високих примања. Ти људи су обманути, али поштено би било да и они прихвате реалност, колико год она тешка била. Нико их није тјерао да граде "антисистем" у којем је "дно на све стране" и који нас је довео у овај амбис.

Није наш проблем оваква или онаква власт, већ управо систем који нисмо изградили. Одговорност сносе сви, а највећу они који су "хранили" такав антисистем "од данас до сутра" , јер им је данас добро. Овдје држава не постоји. Иако нас данас "шибају репови" старог система, он је ипак постојао.

Биће добро ако данас схватимо да овако више не може и већ од сутра кренемо с пребацивањем радника из администрације у привреду. Ако би Влада и наредних пет година тим радницима плаћала доприносе (уколико им уопште плаћа!), а послодавци плате које су за 25% ниже од тренутних, резултати би били одлични.

Прије тога, минималац би морао бити подигнут на 500 КМ (уз истовремено смањење оптерећења), јер постоје бројне злоупотребе од стране послодаваца, који су чак и приморани на такав корак у највећем броју случаја, како би предузећа преживјела. Јер раднике у привреди данас нико не пита како би реаговали ако бисмо им плате смањили. Ћуте и раде за 400 КМ.0 КОМЕНТАРА

 1. То је то, изузев једне идеје која провејава текстом – да би, тобоже, требало да жалимо над судбином „преварених“ административаца и страначких подобника.
  Наиме, нису они преварени. Никако. Они су преваранти!
  Већина наречених је до запослења дошла газећи квалификованије и по свим критеријумима успјешније, или газећи оне којима је законом загарантована предност (РВИ и породице погинулих). На послијетку, већина њих НЕ РАДИ (ако испијање кафе, играње игрица, гледање кроз прозор и ишчекивање краја „радног“ времена не рачунамо у рад).
  Поред тога, иста та већина „запослених“ је апсолутно свјесна да ужива у благодетима, а све на уштрб своје и наше дјеце.

  И чему онда жал? Како да успоставимо систем ако ћемо сажалијевати протагонисте антисистема?
  Једини начин је да се радујемо сваком смањењу примања и сваком отказу. Иако дјелује парадоксално, томе би требало да се радују и њихова дјеца. О нашој да не причамо.

 2. Nema govora o nekom posebnom smanjenju plata. Nas je zapravo svake godine sve manje i manje i trebalo bi da sve manje i manje da plaćamo državne službenike.

  Valja uzeti budžet od prije 10 godina i iz njega prepisati masu plata budžetlija. Taj iznos umanjiti za nekoliko procenata jer se broj stanovništva smanjio. Onda lijepo tu masu plata podijelili sa brojem zaposlenih. Pojedinačne plate će biti značajno manje nego 2006. jer se broj budžetlija značajno povećao. Nakon toga izračunati razliku između nezasluženih a dobijenih plata i ovih realnih plata koje su odraz naših stvarnih mogućnosti.

  Razlika je brat bratu 100%. Cijenim da naše budžetlija već skoro deceniju u nazad primaju duplo veću platu nego što mi to sebi možemo priuštiti. Državi valja krenuti u naplatu tih para i tim parama valja vraćati kredite.

 3. Dražene meni se čini da si promašio temu . Mene a čini mi se i tebe su roditelji naučili da vrijedno radimo da bi nešto i imali a većinu budžetlija su učili da se svijet dijeli na predatore i na lovinu i dovoljno je da znaju ko je jačiko slabiiji ili čak ni to nego samo zareže pa ako bježi lovina je i oni se sukladno tome i ponašaju. Ljudsko društvo je slika prirode pa kad nema lavova caruju hijene što je naš slučaj kad se pojave lavovi hijene samo zavijaju okolo a kad se pojave slonovi razbježe se i jedni i drugi i gledaju ne bi li zaskočili kakvo mladunče ili što matoro. Naš problem je što nikako da se udružimo i postanemo slon pa uglavnom završimo kao gazele i slična lovina- ponekia mlada i zdrava životinja preživi da bi produžila vrstu i hijene imale šta jesti i naredne godine a ostali imaju žalosnu sudbinu. Jedino što još nisam siguran koja je uloga „opozicije“
  jer mi jednostavno nije jasno da u ovako surovom svijetu postoji neko ko je toliko glup i nesposoban a preživi.
  Nemoj se zanositi da će bilo kad odustati od svojih bezobrazno visokih plata jer 99% njih i ne zna koliki je budžet i bruto proizvod niti ih interesuje njihov maximalni intelektualni domet je karte na kompjuteru a kod mene u selu kažu kad se krmača nauči na korito moš ili razbiti korito ili zaklati krmaču pa izaberi.
  I još samo jedna stvar: kako se prepoznaju i kako ih prepoznati. Isti su a onaj ko se razlikuje je lovina.Ono dijete koje ukrade lizalo ukrašće i aluminu ako bude u prilici a ovi što su krali naftu su slika i prilika ali hbg kad nestane lovine stradaju slabije jedinke iste vrste. Da ne dužim neki Karl Šmit je piso nadugo i naširioko pa koga zanima… još samo slikovit prikaz http://leutar.net/2016/12/23/koliko-smo-nisko-pali/

 4. Koga mrzi da cita samo zakljucak u navedenom tekstu:

  Ове четири групе људи су увијек постојале и постојаће. У томе није неки велики проблем. Проблем је што је бројна разлика између њих тако велика. Што прије нам памет са погрешног мјеста дође у главу, тим прије ће и нашим потомцима бити боље. У нашој држави у коју се сви заклињу, наравно!

 5. @mica trofrtaljka

  Ископа ми Драгуљче из архиве новогодишњу клетву непознатог аутора. Да ниси Ти писала? 🙂

  „Предсједнику-премијеру-клинцу-палцу и свим његовим сарадницима, желим све најгоре, на свим пољима, како у политици тако и у приватном животу. Куд год пошли нигдје нестигли, ништа не имали, а свега вам мало било, златица вам кромпир позлатила, сваком вјеровали, а вама нико, коња седлали, а вас јахали, кошуље наизврат облачили, лијепе вам вијести гавран доносио, на хладном шпорету руке гријали, из млаке воде ледени израњали, непокретна стрина вам храну у затвор доносила, жене вам стојећи пишале, све вам поцрнило, а очи вам побијељеле, апотека вам менза била, милиција вас цртала кредом по аутопуту, курије вам очи прогледале.“

 6. Poslodavci će odmah poslije praznika tražiti hitnu sjednicu Vlade i Narodne skupštine za promjenu kursa natalitetne politike. Kažu, ako se ovako nastavi, kroz tridesetak godina u Srpskoj, radnika neće moći da nađu ni za lijeka.

  Samo u Njemačku iz Bosne i Hercegovine otišlo je više od 10 hiljada ljudi.Veće plate, kažu, ne mogu da daju, jer neće moći da se održe. Zato traže pomoć svih institucija.

  “Radi se o najvećem nacionalnom problemu RS. Ovo zahtjeva širu društvenu akciju, i zato očekujemo hitne reakcije najviših institucija RS. Iniciraćemo u zaključcima koje ćemo proslijediti Vladi RS, Narodnoj skupštini i predsjedniku RS, i da, na kraju krajeva, riješimo ove probleme”, kazao je Saša Aćić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

 7. drazen78bl,02.01.2017. 16:02:48[
  Dražene nema od toga ništa“ poslodavc“i i vlada su ista strana u sukobu druga strana su ne radnici već nezaposleni. Radnici su se svojih prava dobrovoljno odrekli i neka im je sa srećom trebaće im . Možeš li zamisliti štrajk u bemi?? Ja ne mogu ni u bemi ni u bilo kojoj drugoj organizaciji a dok nešto ne rizikuju ne mogu ništa ni dobiti a što se tiče vlade i „poslodavaca“ ne brini brzo i lako će se dogovoriti opet preko leđa radnika i nezaposlenih jednostavno poslodavci su osjetili da je nešto trulo u državi Danskoj da bi mogli uzeti malo veći procenat što je i realno a radnicima će opet biti isto. Postoje dvije vrste „poslodavaca“ bema i slični koji prodaju radničku kožu budzašto i država preko svojih firmi i i jednima i drugima sudbinu kroji politika i sve dok je tako promjena neće biti a ovi su se toliko osilili da uzimaju i reket ko Luka u Trebinju kroz takozvani fond solidarnosti i niko od „poslodavaca“ nema muda da se pobuni