Смањење цијена горива ако би ОМВ купили руски гиганти?

Ако би руски нафтни произвођачи "Зарубежњефт" и "Гаспромњефт" купили бензинске пумпе аустријске компаније "ОМВ" то би допринијело смањењу цијена нафте и нафтних деривата у Републици Српској – сматра власник компаније "Октанпромет" Војин Митровић. Митровић очекује да ће "Гаспромњефт" на тржишту Републике Српске ићи са далеко нижим цијенама и покушати да конкуренцију доведе на ниво који […]

понедељак, 20 августа, 2012 / 16:31

Ако би руски нафтни произвођачи "Зарубежњефт" и "Гаспромњефт" купили бензинске пумпе аустријске компаније "ОМВ" то би допринијело смањењу цијена нафте и нафтних деривата у Републици Српској – сматра власник компаније "Октанпромет" Војин Митровић.

Митровић очекује да ће "Гаспромњефт" на тржишту Републике Српске ићи са далеко нижим цијенама и покушати да конкуренцију доведе на ниво који ће одговарати потрошачима, али и прозвођачима.

Он је подсјетио да су цијене на ОМВ-овим пумпама биле највеће у Српској, додајући да преговоре са "Гаспромњефтом" има и "Октанпромет".

Према његовим ријечима, квалитет горива у овом тренутку не може бити под знаком питања, јер је он диктиран, и биће усклађен са евро 5 стандардом.

Са друге стране, предсједник Скупштине Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата Републике Српске Љубо Стевић сматра да промјена власништва неће довести до промјене у цијени горива, јер ће оне зависити од кретања на свјетској берзи.

"Што се тиче квалитета он ће бити исти, јер се набавка врши из исте рафинерије", рекао је Стевић.

Руски нафтни произвођачи "Зарубежњефт" и "Гаспромњефт" доспјели су у другу фазу понуде за куповину бензинских станица компаније „ОМВ“ у Хрватској и БиХ – пише руски дневник "Ведомости", позивајући се на представнике компанија. Данас се очекују резултати тендера.

ОМВ је у децембру прошле године саопштио да продаје своје огранке у Хрватској и БиХ и да пажњу усмјерава на истраживање и производњу.