Смајловић: Држава треба да тражи одговорност за напад на РТС из 1999.

Новинарка Љиљана Смајловић изјавила је данас да би држава требало да поставља питања и тражи одговорност за бомбардовање РТС-а 1999. године у којем је настрадало 16 медијских радника.

петак, 23 априла, 2021 / 20:52

Гостујући на ТВ К1, Смајловићева је поновила заједничко саопштење УНС-а и Струковног синдиката РТС-а да одговорни не смеју да остану ван домашаја правде.

Истиче да се тим саопштењем не обраћају само међународној јавности, већ и домаћој јавности и држави.

"Ја сам прилично разочарана чињеницом да само УНС и Струковни синдикат РТС тражи ту одговорност", рекла је Смајловић и додала да не разуме редакције које подсећају на тај догађај, а да не кажу да је то била незаконита интервениција.

Подсјећа да је НАТО прогласио телевизију за легитимни војни циљ и указује да НАТО на то није имао право, јер по Женевској конвенцији, медији и цивили не могу да буду ратни циљеви.

"НАТО је могао да упозори запослене да ће бомбардовати РТС и да не иду на посао, али НАТО ту обавезу није испунио", нагласила је Смајловићева.

Истиче да је НАТО напао Југославију под изговором да спријечи хуманитарну катастрофу, а убио је више цивила него војника.

Смајловићева додаје да је РТС приказивао разарања цивилних објеката, што је, каже, окретало расположење према тој интервенцији.

"То је вероватно био разлог зашто је РТС бомбардован", рекла је Љиљана Смајловић.

Истиче да је и Међународна федерација новинара рекла да РТС није смио да буде легитимни војни циљ.

"Нама је стало да наша држава почне да то питање поставља и тражи ту одгворност", закључила је Смајловићева.