Служен парастос на Газиместану

Парастасом палим српским јунацима у Косовском боју на Газиместану код Обилића завршено је овогодишње обиљежавање Видовдана у Србији. Парастос је служио српски Патријарх Иринеј, поручивши да на Косову има мјеста за све људе добре воље, а да Срби и Србија не смију да се одрекну Косова. Патријарх је поновио ријечи из манастира Грачанице, након видовданске […]

уторак, 28 јуна, 2011 / 21:43

Парастасом палим српским јунацима у Косовском боју на Газиместану код Обилића завршено је овогодишње обиљежавање Видовдана у Србији.

Парастос је служио српски Патријарх Иринеј, поручивши да на Косову има мјеста за све људе добре воље, а да Срби и Србија не смију да се одрекну Косова.

Патријарх је поновио ријечи из манастира Грачанице, након видовданске литургије, да „никада нећемо нити можемо прихватити да Косово узму од Србије”.

„Како можемо оставити земљу која је крвљу натопљена, како оставити земљу на којој се налазе наше највеће светиње и цијелог хришћанског рода, како оставити земљу без главе и срца и душе. Зато смо и данас овјде, на овај свети дан да покажемо свијету, прије свега себи, да смо ми неодвојиви дио ове свете и благословене земље”, поручио је српски патријарх.

На Газиместану се окупило неколико хиљада вјерника, међу којима је било пуно младих.

Окупљенима се обратио и принц Александар Карађорђевић, позивајући Србе да опстану на Косову, а оне који су се одселили да се врате.

Парастосу на Газиместану и литургији у манастиру Грачаница присуствовали су и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић, државни секретари у том министарству Оливер Ивановић и Звонимир Стевић, представници странака у Србији, као и личности из јавног и културног живота Србије.

На Газиместан, на обиљежавање 622 године од Косовског боја вјерници су дошли из Македоније, Црне Горе, Републике Српске.

Према првим информацијама косовске полиције инцидената није било.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *