Слушајте сада: Путин одговорио на иступање САД из противракетног споразума

Предсједник Русије Владимир Путин данас је у годишњем обраћању нацији представио нове "високотехнолошке видове атомског наоружања", за које је рекао да "нису блеф".

четвртак, 1 марта, 2018 / 13:27

Ово представља одговор на излазак САД из Споразума о противракетној одбрани, казао је Путин и додао да су руски званичници представницима НАТО још 2004. године говорили о јачању руске армије, али да њихови представници "нису хтјели да саслушају".

"Слушајте сада", поручио је Путин након што су на великим екранима демонстрирана нова достигнућа у области нуклеарног наоружања, за које је рекао да немају парњака у свијету.

Навео је да је у децембру прошле године лансирана крстарећа ракета са нукеларном бојевом главом и са неограниченим радијусом дејства и непредвидљивом путањом лета.

"Она је неухватљива за противваздушну (ПВО) и противракетну одбрану (ПРО)", казао је он. Путин је рекао да сличне нема у свијету, да ће се вјероватно појавити, али да ће Русија дотле измислити нешто ново.По његовим ријечима, Русија посједује и суперсонично наоружање "Кинжал", које је такође неухватљиво за системе ПВО и ПРО, јер њихове ракете не могу да их стигну.

Он је, такође, навео да је успјешно тестирана међуконтинентална балистичка ракета "Сармат", која има практично неограничену дужину лета, и да је способна да погоди објекте летећи преко Сјеверног или Јужног пола.

Путин је изразио увјерење да ће демонстрација могућности новог руског наоружања одвратити сваког агресора, и позвао Запад да обрати пажњу на упозорења Русије о нарушавању стратешког баланса.

"Сваку употреба нуклераног наоружања против Русије и њених савезника, без обзира на јачину муниције, Москва ће сматрати као нуклеарни напад на Русију.

Одговор ће бити моменталан", рекао је Путин, додајући да Русија никоме не пријети и нема намјеру никога да напада.

Навео је да је растућа моћ Русије гарант мира и равнотеже на планети и критиковао САД за покушаје да преузму војну и сваку другу надмоћ над Русијом током посљедњих 15. година.

"Све што сте хтјели да спријечите већ се десило, нисте успјели да задржите Русију", рекао је Путин пред највишим руководством државе, у говору који су преносиле државне телевизије, а који се сматра његовим главним предизборним обраћањем уочи предсједничких избора у марту.