03:22 Рат Јерменије и Азарбејџана – уз помоћ султана Ердогана19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба

Случај лажне амбасадорке: Дипломе, званично, нема

Министарство иностраних послова БиХ одговорило је на Фронталов захтјев за приступ информацијама у случају лажирања биографије Мартине Млинаревић Сопте, коју је члан Предсједништва БиХ предложио на мјесто амбасадора у Чешкој.

среда, 11 децембра, 2019 / 12:35

Млинаревић Сопта је навела у биографији да има завршен фекултет, што су у МИП потврдили другим медијима. То је иначе елиминациони услов за мјесто амбасадора. Међутим, међу потребним документима није доставила диплому. Из министарства су потврдили да диплома није достављена, те да је министар Црнадак упознат са тиме.

-Министар иностраних послова не може обуставити процес именовања амбасадора у Чешкој Републици јер је именовање амбасадора у искључивој надлежности предсједништва Босне и Херцеговине. Министар је обавијестио Предсједништво да госпођа Мартина Млинаревић Сопта није доставила диплому којом потврђује да је завршила факултет – наводи се у одговорима из МИП.

У цитату смо спојили одговоре на два питања, будући да су сви одговори били „по реченица“, а службеници министарства нису сматрали за сходним да разјасне шта даље процедуре налажу у овом случају.

Фронтал је, наиме, питао да ли су обавијештени надлежни органи због сумње на могућу корупцију, па одговор да је обавијештено предсједништво може значити (а не мора?) да није обавијештено тужилаштво или СИПА.

Такође, очекујемо да сазнамо да ли је МИП информисало колеге из Чешке, да су издали агреман лицу које је кривотворило биографију?

Случај лажне биографије очито траје предуго без правих и одлучних реакција надлежних. Разумљиво је зашто ћути Комшић, али није јасно због чега ћути Додик.

Да парадокс буде већи, учестали су притисци амбасадора ЕУ у БиХ, као и британског амбасадора, који дају подршку Млинаревић Сопти и осуђују нападе на њу, наравно не наводећи ни ко је, ни због чега напада.Оставите одговор