Случај Гарић: Ко је сљедећи?

Апсолутно је небитно ко је био Бранислав Гарић и какав је однос имао са убицом. Битно је да ли наш правни систем дозвољава да се неко убије некажњено?! Пишу: Марко Шикуљак и Жељко Свитлица Мора се признати да је свима који вјерују у правну државу, било изузетно непристојно чути тврдње СДС да се ради о […]

петак, 5 марта, 2010 / 16:10

Апсолутно је небитно ко је био Бранислав Гарић и какав је однос имао са убицом. Битно је да ли наш правни систем дозвољава да се неко убије некажњено?!

Пишу: Марко Шикуљак и Жељко Свитлица

Мора се признати да је свима који вјерују у правну државу, било изузетно непристојно чути тврдње СДС да се ради о политички мотивисаном убиству. Поготово што је убица веома брзо ухваћен у покушају бијега према ФБиХ и судски поступак је почео у разумном року.
Ипак, у случају да неко убије особу као Гарић у Србији, то би било нешто слично убиству Александра Вучића, Бојана Пајтића, Драгана Шутановца, Милоша Алигрудића или Александра Поповића. Занимљиво би било видјети, како би јавност у Србији реаговала на убиство градоначелника Крагујевца, Чачка, Суботице, или већ шта Добој по еквиваленту представља у таквом поређењу са РС; пошто је евидентно да је Бранислав Гарић био алфа и омега власти СДС у овој општини, кључној за опозицију таман колико и за власт.
Шта се десило?
Да подсјетимо, због рањавања у грудни кош дошло је до искрвављења из расцјепа грудне аорте, прострелина плућа и раскиданих крвних судова; због чега је Бранислав Гарић подлегао на лицу мјеста. То се десило у Гарићевој канцеларији гдје се састао насамо са убицом, који је након пет пуцња у Гарића покушао да побјегне. За ово кривично дјело, суд у Добоју је ослободио човјека сваке кривичне одговорности, изузев мјере одузимања пиштоља "берета".
Суд је прихватио налазе тима вјештака, неуропсихијатара из Универзитетског клиничког центра Тузла и неуропсихијатра Шефика Хеџића, који су устврдили да је Савић, који годинама болује од епилепсије, у вријеме убиства био у сумрачном стању, односно неурачунљив.
Са друге стране био је налаз Психијатријске клинике из Сокоца, који је сматрао супротно; а одбрана је опет сматрала да га је Тужилаштво нелегално прибавило, те је исто ангажовалао и поменуте неуропсихијатре из Тузле.
Налазе из Тузле, медији под контролом владајућих структура у РС, испратили су насловима да је неуропсихијатар Шефик Хеџић, кога је добојско Окружно тужилаштво ангажовало у предмету против Рајка Савића, "постао је један од адута одбране". Хеџић и његов тим су изнашли да је "у вријеме извршења кривичног дјела Савић имао епилептички напад и био неурачунљив".
Узми налаз, ‘ајмо на Соколац?
Од стручњака за судску праксу, незванично сазнајемо да уколико постоје два потпуно различита вјештачења, а ради се о тако тешком кривичном дјелу, потпуно је очекивано да једна од страна, или суд, тржи надвјештачење, неког института или факултета.
Експерти износе став да се не може приклонити ставу једног вјештака, који каже да је оптужени неурачунљив; а да се послије не улази у то да ли је тај човјек опасан по околину, те да му се не изрекне мјера психијатријског лијечења.
Поставља се питање, уколико неко оде кући, узме пиштољ, сједне у ауто, изађе, свима каже добар дан, уђе у канцеларију, испали пет метака, сједне у ауто, оде у Сарајево, пријави се у полицији, каже убио сам човјека, вама се предајем јер се у Добоју не осјећам сигурно, и плус из телефона избрише све међусобне позиве између њега и убијеног, да ли је та особа неурачунљива?
Због чињенице да у пресуди нема мјере слања у психијатријску институцију затворског типа (Соколац), стручњаци сматрају да уколико тужилац добро напише жалбу, ова пресуда не може проћи.
Тадић: Ово је препрека коју ћемо сигурно срушити
Српска демократска странка је већ одраније говорила да је јавни тужилац у овом поступку,Горан Ромпуј, "послушник власти", поготово кад је оцијенила "скандалозном" одлуку Окружног суда у Добоју да укине притвор Рајку Савићу, тада осумњиченом за убиство потпредсједника СДС Бранислава Гарића.
Огњен Тадић, подпредсједник СДС и по вокацији правник, пристао је да за Фронтал.РС прокоментарише пресуду за убиство Бранислава Гарића.
– Чињеница да је човјек који је направио милионе, фирму са којом је градио широм Српске, породичан, по свему и на први, и на други поглед нормалан, проглашен неурачунљивим у моменту убиства, у коме је са прецизношћу врхунског стријелца испуцуцао пет метака у потпредсједника СДС, за сваког разумног човјека отвара многа питања, проблематизује пресуду потпредсједник СДС, Огњен Тадић.
Он сматра да је несхватљиво да јавност у РС везана за власт, ћути о свему томе, као и да судска јавност не може, и поред свих покушаја, да нађе адекватан одговор како је до овога дошло.
– СДС сматра да сва наша упозорења током поступка, лоше вођење и заступање оптужнице, кад смо истицали доказе да су лични односи између покојног Гарића и тужиоца који је заступао оптужницу били лоши, нису уважена, и није их чуо онај ко треба да их чује; тако да смо дошли до зида, који је за породицу зид немоћи и плача, а за СДС препрека коју ћемо сигурно брзо срушити и учинити све што може разуман човјек учинити, да ова прича не остане овако завршена, одлучан је Тадић.
На питање да ли се он осјећа угроженим, као потпредсједник странке и човјек чијим се именом најозбиљније калкулише као са носиоцем предсједничке кандидатуре испред уједињене опозиције, Тадић је рекао:
– Угроженим се може осјећати сваки човјек у Српској, био он политичар или не. А да ли је ово порука опозицији или не, то треба питати оне који су је који у донијели ову пресуду. Али без обзира, да ли јесте или није, ми смо је добро разумјели.
Бореновић: Хоћемо се плашити да ходамо улицом?
Посланик ПДП у Народној скупштини РС, Бранислав Бореновић, за Фронтал.РС је прокоментарисао јучерашњу ослобађајућу пресуду Рајку Савићу за убиство Бранислава Гарића.
– Страшно. Тешко је дати били какав коментар када човјек који убије другог човјека и то призна, буде ослобођен од казне. То само показује да смо ненормално друштво", каже Бореновић и пита се, "да ли ћемо се убрзо плашити и да ходамо улицом, јер начин на који се води Република Српска показује да, нити има правде нити било каквог система, огорчен је Бореновић.
На питање , да ли ће се сада осјећати несигурније, Бореновић каже: Наравно, мислим да се због овога сваки грађанин РС осјећа несигурно.
Он је, коментаришући евентуалну политичку позадину пресуде, рекао да одговорност власти прије свега лежи у томе: Што је на очиглед јавности у РС почињено убиство које није санкционисано, без обзира на чињеницу што је Гарић био политички активан. Дакле, највећа одговорност је прије свега на онима који су морали обезбиједити да правни систем функционише и да се убица осуди", став је народног посланика Бореновића.
Радикали траже сједницу ВСТС
У Српској радикалној странци Републике Српске су саопштили да никада не коментаришу судске пресуде, због оданости подјели власти на законодавну, судску и извршну.
"Међутим, јучерашње изрицање смртне пресуде праву и правди натјерало нас је да одступимо од овог принципа", кажу радикали.
СРС тврди да је у Републици Српској је коначно обзнањено да не постоји ни законодавна, ни извршна, ни судска власт, већ власт само једног човјека који је досад одлучивао о нивоу сиромаштва у којем таворимо а сада одлучује о животу и смрти и да је из Добоја јуче упућена директна порука да се политички неистомишљеници могу слободно ликвидирати јер ће се већ наћи неко ко ће убице претварати у лудаке и слати их кући умјесто у затвор или лудницу.
СРС РС због свега тражи хитну сједницу Високог судског и тужилачког савјета који мора да испита околности под којима је дошло до овакве срамне пресуде и да трајно удаљи тужиоца и судију који су радили на случају убиства Бранислава Гарића из свих судских институција јер су се они бесрамно наругали и жртвама и правди и јавности РС.
Радикали позивају и грађане РС да одлучно устану у одбрану елементарних цивилизацијских вриједности и права на живот, рад и слободу, "дакле све оно што нам диктатура ускраћује".
Михајлица: Отворена сезона лова на опозицију
Предсједник Српске радикалне странке РС, Миланко Михајлица, у изјави за Фронтал.РС потенцирао је политичку позадину случаја.
"Ослобађајућом пресудом Рајку Савићу за убиство Бранислва Гарића је практично отворен лов на политичке неистомишљенике, након што је један од кругова власти створио атмосферу несигурности, правне, политичке и друштвене; што је јасна порука у каквом несигурном друштву живимо", закључује Михајлица.
Чавић: Човјек мора да помисли на све
Изјава бившег предсједника РС, Драгана Чавића, наставља се на забринути и озлојеђени опозициони тон.
– Сваки нормалан човјек се мора осјећати угроженим, када се пресуди да се лице које на овакав начин изврши убиство, а ослободи се са образложењем да је у том тренутку било неурачунљиво.
То је преседан који је ријетко виђен у правној пракси. У оваквој земљи у којој постоји деспотизам и брутална власт, која не бира средства за обрачун са политичким противницима, човјек мора да се забрине и помисли на све.
Ова пресуда је за мене шокантна, и још једна кап у ријеци разлога за пораст неповјерења грађана у институције правосуђа, закључује предсједник Демократске странке.
Крсмаонвић: Нисам страшљив, ја сам фајтер
Начелник једне од кључних опозиционих општина и предсједник новоосноване Нове социјалистичке партије, Здравко Крсмановић, такође је коментарисао пресуду за убиство Гарића из свог угла.
– Лично нисам страшљив човјек, ја сам фајтер, који је спреман да се обрачуна са криминалцима и корупцијом до бола! На томе ћу инсистирати, јер је то моја мисија и мој пут, али нема много људи који су опредјељени да иду до краја.
Зато бих желио да порука која иде из мојих уста буде порука охрабрења, да отјерају страх и да почну да мисле на своју дјецу и своју унучад, јер овоме мора да се стане у крај.
Крсмановић сматра да ако имамо тужилаштво и судство "под упитником", те "криминализовану извршну, а послушничку законодавну власт"; да онда то доводи људе у фазу безнађа.
– Замислите каква је то држава и друштво, кад човјек уђе и саспе вам хладно пет метака, а суд га ослободи кривице?! Људи се запитају шта их то чека у будућности, гдје то иде даље? Шта може да се деси горе по човјека и породицу, да буде хладнокрвно убијен, и да онда не буде никакве санкције?
Крсмановић сматра да је то порука човјеку који жели владавину права и будућност за своју дјецу, да правосудни систем није независан и да има других фактора који утичу на доношење пресуда.
Отворени смо за утиске позиције
Као што предсједник СНСД и Владе РС, Милорад Додик, већ седам мјесеци одбија да одговори на позив за интервју на Фронтал.РС, тако нам се и остали припадници владајуће већине, а поготово они који су на кључним мјестима у извршној власти, тешко одазивају на позиве.
Ипак, на нашу молбу се одазвао Мирослав Микеш, који је као правник пристао да да изјаву о пресуди за убиство Бранислава Гарића.
– У правосудним круговима није уобичајено да се коментаришу неправоснажне пресуде, поготово у предметима гдје нису учествовали. Страна која је нездовољна може, и вјероватно ће поднјети жалбу, рекао је Микеш за Фронтал.РС.
Надамо се да ће и други носиоци јавних функција и јавног живота, смоћи снаге да се огласе поводом сасвим преседанске одлуке суда у Добоју. Уколико се то не деси, оправдано се можемо запитати: Ко је сљедећи?


Оставите одговор