Словенија: Парламент “окупирале“ жене

Ванредни избори у Словенији донијели су велике промјене на политичкој мапи земље али и у саставу парламента који су овог пута „окупирале“ жене.  Према прелиминарним резултатима, у словеначком парламенту који има укупно 90 мјеста убудуће ће сједити 28 жена, док их је прије три године било свега дванаест, јавља агенција СТА. Ова промјена у саставу […]

среда, децембар 7, 2011 / 14:21

Ванредни избори у Словенији донијели су велике промјене на политичкој мапи земље али и у саставу парламента који су овог пута „окупирале“ жене.

 Према прелиминарним резултатима, у словеначком парламенту који има укупно 90 мјеста убудуће ће сједити 28 жена, док их је прије три године било свега дванаест, јавља агенција СТА.

Ова промјена у саставу посланика је дјелимично резултат тога што је уочи избора подигнута стопа жена кандидата са 30 на 35 процената, колико их је било прије три године, тако да су све партије овог пута повећале учешће жена на листама кандидата.
У томе је предњачила "Позитивна Словенија" побједника Зорана Јанковића , која сада има 12 жена од укупно 28 посланика у парламенту.

Према СТА, само у посланичкој групи Народне партије Словеније (СЛС) неће бити жена посланика.

Подсјетимо, ванредни парламентарни избори у Словенији су одржани у недељу, а према званичним резултазима изборне комисије, највише гласова освојила је "Позитивна Словенија" досадашњег градоначелника Лјубљане Зорана Јанковића, на изненађење свих. Конзервативна Словеначка демократска странка Јанеза Јанше, иначе фаворит, освојила је друго мјесто, Социјалне демократе одлазећег премијера Борута Пахора треће, за којом следе Грађанска листа Грегора Иранта.

Још три странке прешле су цензус од 4 одсто гласова – Странка пензионера, Народна партија и Нова Словенија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *