Словенци први у свијету добили дозволу да конвертују биткоин у евро

Словеначка стартап компанија Кешила (Cashila) прва је у свету добила банкарску лиценцу за конверзију дигиталне валуте биткоин у евре. Уз помоћ биткоина (крипто валута која настаје на интернету математичким алгоритмом) , ова фирма намјерава да уведе конкуренцију СВИФТ систему, извијестио је РТВ Словеније, а преноси регионални портал Сибиз. Највећи дио новца у свијету постоји само […]

среда, 11 новембра, 2015 / 11:42

Словеначка стартап компанија Кешила (Cashila) прва је у свету добила банкарску лиценцу за конверзију дигиталне валуте биткоин у евре.

Уз помоћ биткоина (крипто валута која настаје на интернету математичким алгоритмом) , ова фирма намјерава да уведе конкуренцију СВИФТ систему, извијестио је РТВ Словеније, а преноси регионални портал Сибиз.

Највећи дио новца у свијету постоји само у електронском облику на банковним рачунима, готовина чини само неколико процената. Финансијски токови би у том смислу могли да путују врло брзо, наводе из те фирме.

Објашњавају да се догађа да физички поштански пакет од Љубљане до Истанбула стигне брже него трансфер са словеначког банкарског рачуна у Турску. Између њих је глобални систем СВИФТ, задужен за међубанкарску финансијску комуникацију, различито радно вријеме институција, различите методе за провјеру идентитета и спречавање прања новца, као и повезани трошкови.

Два Словенца, Тим Митја Жагар и Јани Ваљавец, кажу да су пронашли начин да се значајно смање трошкови међународних дознака, као и трајање, уз помоћ дигиталне валуте биткоин.

Услугу још развијају, али за сада остаје чињеница да је њихово предузеће тренутно једино у свијету с лиценцом за обављање банкарских трансакција путем биткоина за подручје СЕПА-е.

Лиценцу је издала чешка централна банка и односи се на 28 земаља ЕУ, као и за Исланд, Лихтенштајн, Норвешку, Швајцарску, Монако и Сан Марино.

Услуга је, како наводе, корисна и за држављане трећих земаља који даљински (тј. изван Европе) раде за европска предузећа и желе да зараду што прије добију у својој земљи. Клијент плату дозначава на корисникову адресу код "Кешиле" а потом прималац биткоина у матичној земљи виртуелни новац мијења за локалну валуту.

Дугорочна визија укључује филијале ове фирме у неевропским земаљама и партнерским компанијама, при чему Словенци прву такву испоставу најављују у Јужној Кореји, а потом и у неким афричким земљама.