Словенци на референдуму одбранили природу од капиталиста и туристичких готована

Словенци су на референдуму великом већином одбацили измјене закона о водама којима би се допустила градња мањих туристичких, спортских, угоститељских и сличних објеката, на подручјима изван насеља, уз ријеке, језера и морску обалу.

понедељак, 12 јула, 2021 / 08:19

Против рјешења који је на приједлог владе Јанеза Јанше прихватио парламент, гласало је 86,53 одсто бирача изашлих на референдум, а за је гласало 13,47 посто, према привременом резултату који је објавила Изборна комисија након пребројаних 97 одсто листића.

Постигнут је и кворум по којему је резултат референдума важећи ако се на њега одазове најмање 40 одсто бирача, па се измјене закона о водама неће примјењивати, што аналитичари оцјењују као велик пораз владе.

Према још неслужбеним подацима, на референдум је изашло 741.377 бирача, односно 45 одсто од укупног броја бирача, што је изузетно висок удио изласка на словеначким референдумима.

Министар за заштиту животне средине Андреј Визјак изјавио је након објаве резултата да су невладине организације којима се придружила опозиција у кампању за поништење законских измјена на референдуму ушле представивши га као еколошку тему, односно борбу за чисту пијачу воду и тако га "идеологизовале".

Бирачи су зато већином гласали емоционално, а не рационално, тврди Визјак, преносе медији.

"Без драме", написао је на свом !Твитер" профилу премијер Јанез Јанша што је порука онима који резултат референдума виде као знак да је његова влада без подршке јавности и да би морала одступити.

"Познајете ли неку лијеву владу која је дала оставку због референдума?", упитао је Јанша.

Невладине организације и опозиција тврдиле су да би измијењени закон о водама отворио простор за "приватизацију" земљишта уз обалу и и еколошки штетну градњу на најатрактивнијим природним локацијама, супротно јавном интересу, очувању природе, посебно вода.